Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич попереджає про загрозливу ситуацію у школах, що може скластися цього року через недофінансування.

— 2013-й став роком виживання через поглиблення недофінансування освіти на місцях, роком посилення адміністративного тиску на педагогів, і, звичайно, все це разом призводить до різниці у доступі до якісної освіти. Це серйозна тенденція, що набирає дедалі більше обертів. Сьогодні найбільш промовистим є проект бюджету на 2014 рік. Аналізуючи цей документ, можемо сказати, що криза триватиме. Наприклад, якщо у формулу міжбюджетних трансфертів закладається вартість навчання учня 8800 гривень на рік, то треба розуміти, що насправді школяр коштує органам самоврядування від 9,5 до 15 тисяч гривень. Закладаючи такий норматив, ми одразу створюємо проблеми для місцевих бюджетів і перекладаємо додаткове фінансування на батьківську кишеню. Власне, явище, коли батьки доплачують за утримання шкіл і забезпечення там нормальних умов для навчально-виховного процесу, призводить до поглиблення різниці у доступі до якісної освіти, — заявила вчора Л. Гриневич під час круглого столу, присвяченого питанням освіти.

Крім того, на її думку, загострить ситуацію й погіршення фінансового стану вчителів, які можуть стати заручниками бюджетного махлювання. «Нині маємо маніпуляції з тарифною сіткою викладачів, а саме — розривом між мінімальною зарплатою та першим тарифним розрядом. Цей розрив сьогодні становить 366 гривень. У результаті педагоги залежно від рівня кваліфікації недоотримують щомісяця від 300 до 2000 гривень. Але є ще один прецедент, який стався 2013 року й продовжується нині, — не було вчасно поквартально підвищено перший тарифний розряд. Його планують підвищити аж з 1 липня, зменшивши розрив лише на 6 гривень! І лише до виборів, 1 жовтня, збираються зменшити розрив на 290 гривень. Таке ставлення до вчителів є неприпустимим», — вважає народний депутат. Вона закликала громадськість не бути байдужими до ситуації в освіті, щоб змінити її на краще.