"Після низки публікацій в "Голосі України" про Чернівецьку митницю хочу зупинитися на так званій реформі та її результатах, оскільки вважаю її недолугою. І також такою, що завдала шкоди як іміджу Держмитслужби, так і державному бюджету. Саме наповнення бюджетів усіх рівнів, як і розвитку економіки, залучення інвестора, сприяння бізнесам через спрощення та прискорення процедур вважаю ключовими завданнями митниці. Як і боротьбу з корупцією у наших рядах, мінімалізацію прямих контактів митника з імпортерами та експортерами через відеоконтроль і діджиталізацію. Тому впевнений, що саме ці цілі мають бути головними у проведенні реформ. І ще раз наголошую, для мене як для митника з солідним послужним списком, котрий очолював Південну, Західну, Чернівецьку митниці, завжди ключовим було виконання плану з наповнення державного бюджету. Ми всі розуміємо, що за цим – зарплати вчителів, лікарів, пенсії та інші соціальні виплати. Тому хотів би зупинитися саме на порівняльному аналізі відрахунків до бюджету в час, коли я очолював Чернівецьку митницю ДФС, і тепер, коли керують справами реформатори.

Тим більше, що кілька місяців медійний простір був наповнений їхніми загальними фразами, позбавленими конкретики. Апелювати загальними фразами завжди легше. Але слова в нашій сфері потребують підкріплення цифрами. Саме статистика – це те, що найкраще характеризує стан справ у тій чи іншій галузі. Ключовим показником діяльності і цієї митниці є виконання плану надходжень. А тому об'єктивність моїх суджень забезпечить порівняння аналогічних періодів поточного і минулого років.

Так ось, за три місяці 2020 року Буковинська митниця перерахувала до державного бюджету 825,1 млн грн за плану 1 004,3 млн грн (82,2%). При цьому, в порівнянні з таким же періодом минулого року темп падіння надходжень становить 40,8%.

Минулоріч, у 2019-му, темп зростання надходжень становив +105% у січні, +194,3% у лютому, +47,5% у березні.

А станом на І півріччя 2019-го до державного бюджету було перераховано 2 379,4 млн грн, або 135,6% від доведеного індикатива (зростання на 624,5 млн грн), що на 1 111,3 млн грн (+87,6%) більше, ніж за січень-червень 2018 року. Відсотковий показник такої роботи вивів на той час Чернівецьку митницю у лідери по Україні.

І ще дві маленькі деталі: середньоденний показник тих самих надходжень наразі впав на 41,8%, імпорт за вартістю впав на 1%, а от за вагою – зріс на 44,1%.

Як бачимо, лідерські позиції у митній системі сьогодні митниця Буковини втратила. Менше ніж за півроку зведено фактично нанівець досягнення попередніх 5 років. Адже з 2014-го митниця жодного місяця не провалила план і постійно збільшувала надходження. А з осені 2019-го жодного разу не виконала.

На сьогодні найяскравішими та найвідомішими досягненнями нинішньої митниці, крім невиконання плану, є затягнуте митне оформлення апаратів ШВЛ і деструктивна кадрова робота, що стала підставою відкриття кримінальних проваджень.

За останньою інформацією, ефективність діяльності в. о. начальника Буковинської митниці Держмитслужби Іллі Самушка таки була належно оцінена керівництвом. Його було звільнено 15 травня прямо на засіданні колегії. Хотілося б сподіватися, що буде й відповідне рішення стосовно інших в. о. Адже не слід забувати, що головне в державній службі – ефективність діяльності керівника будь-якої ланки, його взаємодія з підпорядкованим складом, уміння приймати рішення та нести за них відповідальність.

За чотири місяці 2020 року Буковинська митниця перерахувала до державного бюджету 987,7 млн грн за плану 1 347,8 млн грн (73,3%, тобто – 360,1 млн грн). У квітні поточного року план виконано лише на 47,3%. При цьому порівняно з таким же періодом минулого року темп падіння надходжень становить 43,3%.

Минулоріч, у 2019-му, темп зростання надходжень становив +105% у січні, +194,3% у лютому, +47,5% у березні, +73,1% у квітні.

А станом на І півріччя 2019-го до державного бюджету було перераховано 2 379,4 млн грн, або 135,6% від доведеного індикатива (збільшення на 624,5 млн грн), що на 1 111,3 млн грн (+87,6%) більше, ніж за січень-червень 2018 року. Відсотковий показник такої роботи вивів на той час Чернівецьку митницю у лідери по Україні.

І ще дві маленькі деталі: середньоденний показник тих самих надходжень наразі впав на 44%, імпорт за вартістю впав на 15,5%, а от за вагою зріс на 24,1%. Не знаю, кого влаштовує такий стан справ, переконаний, що державу – ні". 

Микола САЛАГОР,
начальник Чернівецької митниці ДФС, державний радник митної служби II рангу.

Довідка 

Короткий послужний список Миколи Салагора: начальник Хмельницької митниці, начальник Південного територіального митного управління, заступник начальника Західного територіального митного управління, заступник начальника Західної регіональної митниці Державної митної служби України, начальник Вадул-Сіретської митниці, перший заступник голови Державної митної служби України, перший заступник начальника Хмельницької митниці, начальник Чернівецької митниці ДФС.

Нагороджений нагрудним знаком "Почесний митник України", нагрудним знаком "За сумлінну службу в митних органах України", медаллю "За сумлінну службу в Прикордонних військах України", орденом "За трудові досягнення" IV ступеня та іншими державними й відомчими відзнаками.

Освіта: Чернівецький державний університет, 1988 рік, спеціальність – романо-германські мови та література; Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого, Харківський державний економічний університет.