Тут виставлена приватна колекція картин Порошенків для вільного доступу відвідувачів після завершення карантину. У заяві підкреслюється, що ДБР не мало санкції суду ані для проникнення у приміщення, ані тим паче для арешту колекції.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов, коментуючи ці події, зауважив, що коли інші вивозили з України твори мистецтва і картини, Порошенко їх завозив і повертав, до того ж купуючи офіційно, сплачуючи податки і декларуючи все, про що свідчать оригінали документів.

Директор музею Петро Гончар повідомив, що під час цих подій невідомі зі зброєю і без рішення суду виламали двері та ввійшли у приміщення, блокували його самого і співробітників у приміщеннях музею, не дозволяючи їм користуватися телефоном. «Пояснювали, що оглянуть приміщення відповідно до своїх посадових обов’язків, що вони мають право громадські приміщення оглядати. Це приміщення комунальної власності. Я був там, але двері виламали в експозицію», — розповів директор музею.

Натомість речник Державного бюро розслідувань Ольга Чиканова повідомила, що п’ятий Президент України не раз повідомлявся про виклик на допит до ДБР, але жодного разу не з’явився. «Із засобів масової інформації стало відомо, що він перебуває в Музеї Івана Гончара. З метою вручення повідомлення про виклик на допит та проведення слідчих дій працівники ДБР вирушили до Музею Івана Гончара», — сказала вона та додала, що «Петро Порошенко, дізнавшись про можливий приїзд слідчих ДБР, залишив свою дружину та покинув музей. Саме дружина Порошенка в якості родича свідка згідно з вимогами КПК України й отримала повістки про виклик на чергові допити». О. Чиканова підкреслила, що дії працівників ДБР проводились відповідно до Кримінального процесуального кодексу України. «Разом з тим адміністрація музею та інші особи перешкоджали проведенню слідчих дій. З урахуванням подій, які відбувалися на території музею, для належного проведення необхідних слідчих дій, задіяно спецпідрозділ Державного бюро розслідувань. Під час виконання обов’язків спецпідрозділом будь-які заходи фізичного впливу не застосовувались. Проведення слідчих дій завершено», — повідомила вона.