Про це стало відомо після оприлюднення кількості тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції, показник якої у регіоні становить менш як 12 на 100 тисяч населення впродовж останніх семи днів.

Якою є ситуація щодо протидії СОVID-19 в об’єднаних територіальних громадах Донецької області? Детальніше про це — у нашому огляді.

У Черкаській — двоє інфікованих

У Черкаській селищній об’єднаній територіальній громаді, де мешкають 9 тисяч жителів, зареєстровано два випадки коронавірусу. Обидва інфіковані приїхали з Росії. Під час перебування на самоізоляції у них виявили СОVID-19, і тепер вони проходять лікування.

Представники місцевої влади спільно з медиками та представниками служб здійснили оперативні кроки, щоб виключити поширення інфекції. У всіх контактних осіб були взяті лабораторні проби, і вжиті заходи дали необхідний ефект.

«У громаді регулярно засідає комісія з запобігання надзвичайним ситуаціям, — зазначив начальник відділу економічного розвитку, інвестицій і ЖКГ селищної ради Андрій Головаш. — Місцева пожежна частина щодня проводить дезінфекцію вулиць, хоча раніше такі заходи здійснювалися рідше. Обробка територій триває з ранку до вечора. Особлива увага приділяється магазинам, власників яких попередили про дотримання дистанції, санітарну обробку та наявність захисних масок».

В Андріївській зважають на фактори ризику

2400 мешканців налічується в Андріївській сільській громаді. Її голова Микола Діхтенко зазначає, що в умовах пандемії тут здійснюються всі заходи з обробки приміщень, дверних ручок засобами дезінфекції. Тимчасово припинена робота дитсадків і школи. Громада закупила засоби захисту для тих, хто належить до груп ризику, а також для громадян, які потребують підтримки. Регулярно працюють поливальні машини. Втім, за словами Миколи Діхтенка, в умовах епідемії певну проблему створює проходження через Андріївку автомагістралі. Машини, що проїжджають, періодично зупиняються біля місцевої крамниці, водії та пасажири, хоч і в захисних масках, скуповуються, і це завжди — додаткові фактори ризику.

Микола Діхтенко зазначає: «Загалом щільність населення громади мала. І я впевнений: після цієї пандемії коронавірусу всі зрозуміють, що треба з міст переселятися в села. Адже у містах дуже велика концентрація людей. А якщо б була менша щільність, то люди б менше хворіли».

Великих ринків в Андріївці немає, лише торговельний майданчик. Працюють також невеличкі магазини з продажу товарів першої потреби. Щодо навчального процесу в школі, то він організований дистанційно. Учні разом з педагогами сидять в

Інтернеті, адже у всіх є гаджети. До того ж, попри сільську місцевість, інтернет-покриття чудове.

«Бог милував, випадків інфікування у громаді немає, — каже голова ОТГ. — Нещодавно на самоізоляції перебував мешканець, який приїхав з Росії. Загалом до восьми осіб з числа контактних перебували на самоізоляції.

Розумієте, тут усі знають один одного. Якщо люди дізнаються, що хтось із мешканців на самоізоляції, то вони не дадуть йому зайти в магазин. Щодо цього в нас дисципліна сувора».

Соледарська: ситуація під контролем

— У Соледарській ОТГ, де мешкають понад 20 тисяч жителів, ситуація під контролем, захворювань на коронавірус не зареєстровано. Усі лікувальні заклади забезпечені засобами захисту. Створений штаб, який постійно працює, — зазначає заступниця соледарського міського голови Ольга Рагоза.

«Слава Богу, у Соледарській громаді немає випадків коронавірусу, — каже вона. — На цей час центри первинної медико-санітарної допомоги та медичні заклади вторинного рівня забезпечені всім набором засобів, що необхідні для захисту, — рукавичками, масками, костюмами, бахилами. Громаді допомагають благодійні організації. Також із бюджету було виділено 100 тисяч гривень на придбання найнеобхідніших засобів для медичних закладів».

На території громади також є люди, які приїхали з-за кордону. Всі вони перебували під наглядом медпрацівників, усі пройшли карантин.

На території Соледара розміщені підприємства «Артемсіль» і ТОВ «КНАУФ Гіпс Донбас», які допомагають місту протидіяти СОVID-19. Особливо істотну підтримку надав «Гіпс Донбас», який уклав з громадою договір на фінансування заходів з недопущення поширення коронавірусу на суму 949 тисяч гривень.

У Сіверську стукають по дереву...

Голова Сіверської міської ОТГ Василь Масюженко про всяк випадок стукає по дереву: на території громади немає випадків захворювання. Міська лікарня забезпечена всім необхідним. У медичному закладі діє апарат штучної вентиляції легень.

За сприяння міської ради відбувалася передача захисних масок у місті. Місцева влада забезпечувала надання коштів на підтримку лікарні та на придбання захисних засобів. Регулярно надавали свою допомогу благодійні організації та громадські об’єднання, які забезпечували людей старшого віку продовольчими наборами. Свою підтримку надала обласна влада, яка виділила громаді 151 тисячу гривень. Завдяки спільній турботі деякі мешканці з числа соціально незахищених категорій змогли отримати навіть по чотири набори. Допомогу людям розвозили особисто голова міської ОТГ і працівники міської ради.

«Погода стає теплішою, і сподіваємося, що коронавірус випариться разом із сонячними променями. Ультрафіолет повинен зробити свою справу», — зазначає Василь Масюженко.

Фото з сайту Сіверської ОТГ.