Невідомо, хто прийшов на прийом.

Усі запорізькі медики, задіяні в боротьбі з пандемією коронавірусу в березні, нарешті отримали надбавки в розмірі 300 відсотків до заробітної плати. Але не з держбюджету, як було обіцяно, а від міста. Запоріжжя виділило для них 1,1 мільйона гривень.

Сьогодні вони діляться враженнями про роботу на передовій з епідемією. Про це розповіли в міськраді.

За словами директора ЦПМСД № 10 Тетяни Глотової, першими з ризиком зараження небезпечним вірусом зустрічаються саме працівники центрів первинної медико-санітарної допомоги, адже вони проводять прийоми, не знаючи, хто до них звертається.

Наприклад, на початку карантину четверо її співробітників, які проводили прийоми та виїжджали на виклики, контактували з хворими на COVID-19. Завдяки дотриманню епідеміологічної дисципліни й наявності достатньої кількості засобів індивідуального захисту жоден із них інфекції не підхопив.

«Четверо їх було в березні, у квітні — значно більше. За квітень вони поки що нічого не одержали. Ми думали, що й у березні це будуть надходження з державного бюджету, але так вийшло, що місто пішло нам назустріч, виділивши кошти на оплату цих 300 відсотків. Це різна сума для співробітників, бо це лікарі, медичні сестри, але в межах 300 відсотків їхньої місячної заробітної плати», — каже Тетяна Глотова.

Лікар загальної практики — сімейної медицини ЦПМСД № 10 Любов Голушкова згадує, як оглядала в березні пацієнтів з вірусною інфекцією.

«Серед них у двох людей було виявлено коронавірус. Це подружжя, яке нещодавно повернулося з Єгипту. Чоловік і дружина були госпіталізовані в обласну інфекційну лікарню, де успішно пройшли курс лікування і видужали», — розповідає лікар.

Два випадки захворювання на коронавірус було виявлено й у пульмонологічному відділенні КНП «Міська лікарня № 1». Так, наприкінці березня приймали пацієнтів із пневмонією і з негативним тестом на COVID-19. Їм було призначено лікування. Однак перебіг хвороби не відповідав клініці пневмоній. Викликали інфекціоніста. ПЛР-тестування виявилося позитивним. Хворих доправили в обласну інфекційну лікарню — опорну в боротьбі з коронавірусом.

У результаті надбавки одержали 12 лаборантів, медсестер, лікарів і рентгенологів, які були задіяні в лікуванні.

 «Завдяки тому, що ми всі працюємо в засобах індивідуального захисту, ніхто зі співробітників не був інфікований, усіх було протестовано. Наша лікарня не є опорною в плані лікування пацієнтів з коронавірусом, але ми всі отримали 300 відсотків надбавки до зарплати», — розповіла старша медична сестра відділення Любов Мірошниченко.

За словами завідувача відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії КНП «Міська лікарня № 9» Олександра Вєдєнєєва, у період карантину працювати доводиться в напружених умовах. Адже тут займаються ліквідацією наслідків поширення хвороби. Але за цю роботу обіцяних державою доплат за березень медики не дочекалися.

Думка

«Бездіяльність центральної влади, її заціпеніння, або заціпеніння представників на місцях, призвело до колапсу в цьому питанні. Але громада заплатила людям за те, що вони ризикували своїм життям і допомогу надавали сумлінно», — каже Олександр Вєдєнєєв.

Цифра

Загалом на боротьбу з поширенням COVID-19 Запоріжжя направило 100 мільйонів гривень, передбачивши придбання засобів індивідуального захисту, а також необхідної для лікування таких хворих медичної техніки.

Запоріжжя.

Фото прес-служби міськради.