Під час онлайн-прес-конференції.

Про необхідність захисту прав неповнолітніх і зосередження уваги на проблемах, з якими стикаються діти, йшлося під час онлайн-конференції «Як в Україні захищають права дітей?», що відбулася на базі прес-центру ІА «Укрінформ».

Робота в співпраці триває

На початку розмови заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць зазначила: «Міністерство юстиції є ініціатором та співавтором законопроектів, метою яких є захист прав дитини. Це законодавство, дружнє до неповнолітніх, та проекти, які спрямовані на відновне правосуддя. Це також законопроект, що дає змогу дітям самостійно звертатися по правову допомогу». Робота триває, і лише з початку цього року Міністерство юстиції та система безоплатної правової допомоги провели 1,3 тисячі заходів, адаптованих під потреби дітей різного віку.

Свою підтримку уряду України у питаннях удосконалення політики щодо захисту неповнолітніх понад 20 років забезпечує ЮНІСЕФ. З огляду на значний досвід співпраці заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл наголосила: «Результатами спільної роботи є пілотування відновного правосуддя для неповнолітніх, котрі опинилися у конфлікті з законом, приведення законодавства щодо дітей у відповідність до міжнародних стандартів, проведення поточних реформ у сфері забезпечення добробуту дітей та інклюзивної освіти».

За участю ЮНІСЕФ в Україні також реалізується ініціатива «Міста, дружні до дитини». Третій рік поспіль працює Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя для неповнолітніх, що створена за ініціативи Міністерства юстиції України спільно з ЮНІСЕФ.

«Утім, незважаючи на ці здобутки, сотні тисяч дітей, особливо найуразливіших, досі залишаються поза увагою, — зазначила Лора Білл. — Ми повинні виконати зобов’язання, які держави, що ратифікували Конвенцію про права дитини, взяли на себе тридцять років тому. Нам необхідно прискорити вже досягнутий прогрес і розробити нові рішення для реального забезпечення прав дитини. Та найголовніше, ми повинні слухати самих дітей та молодь, які закликають до цих змін».

Кібербезпека

У справі захисту прав дітей важливою є співпраця державних органів, партнерів та громадських організацій. Так, Міністерство цифрової трансформації України разом із Представництвом ЮНІСЕФ в Україні та іншими партнерами випустили чат-бот «Кіберпес», який розповість про механізми дій для дітей, батьків, вчителів у разі кібербулінгу.

На думку гендиректора Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації України Гульсанни Мамедієвої, чат-бот — це лише перший крок до створення комплексного інструменту захисту дітей від кібербулінгу онлайн та отримання комплексних послуг для скарг на кібербулінг-матеріали.

«Інтернет відкриває багато чудових можливостей для наших дітей, від навчання до розваг, — сказала Гульсанна Мамедієва. — Але це також робить їх більш вразливими та відкритими до таких загроз, як кібербулінг, шкідливий онлайн-контент, сексуальна експлуатація в Інтернеті. Отже, пріоритетом має бути насамперед безпека дитини в цифровому середовищі».

Шанс на виправлення помилок

Минулого року пілотний проект з відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у скоєнні злочину, відбувався у шести регіонах. Цього року він поширений на всю Україну. За словами в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександра Баранова, вже прийнято позитивні рішення суду щодо звільнення понад 60 дітей від кримінальної відповідальності. Ще стільки ж справ перебувають на розгляді в судах.

«Ми продовжуємо працювати з дитячою аудиторію. Система безоплатної правої допомоги створила власний канал «PravoTok» у додатку TikTok. Там публікуються короткі мобільні кліпи про права дітей. Адже права людини починаються з прав дитини», — наголосив Олександр Баранов.

Додаткові можливості створює й розбудова системи ювенальної пробації в Україні. Це можливість для неповнолітніх, які вступили в конфлікт із законом, розпочати нове життя та стати повноцінним членом суспільства. Якщо у 2009 році в установах виконання покарань перебували 2 тисячі дітей, які позбавлені волі, то сьогодні — приблизно 100 дітей.

«За останні 11 років, що ми реалізуємо проекти у сфері пробації, показники рецидивізму знизилися з 63% до приблизно 2%», — зазначила директор Agriteam Canada Consulting Ltd в Україні, керівник проекту SURGe, радник міністра юстиції України Танія Санфорд Аммар.

Особливої уваги потребують і вихованці інтернатних закладів, яких в Україні майже 100 тисяч. 95 відсотків з них не є сиротами і мають біологічних батьків. Тобто, батьки віддали дітей в інтернат через бідність або інші проблеми, коріння яких суспільство, й насамперед громади, мають відшукувати й виправляти заздалегідь, за принципом превентивності. «Адже жоден фаховий вихователь, жоден гарно обладнаний заклад не зможе замінити справжню люблячу сім’ю», — зазначила Танія Санфорд Аммар.

Учасники прес-конференції відповіли на запитання, що стосувалися конкретних ситуацій: спільної опіки батьків над дітьми, випадків викрадення дітей одним із батьків з метою вивезення за кордон, пільг, на які можуть розраховувати діти з числа ВПО при вступі до вищих навчальних закладів, та низки інших проблем.

Фото з сайту «Громадський Простір» https://www.prostir.ua.