Загалом станом на 15 червня коронавірусну інфекцію підтверджено в 31 810 випадках. 14 253 пацієнтів одужали, 901 — помер. Про це під час онлайн-брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Міністр зазначив, що протягом п’яти днів кількість підтверджених захворювань перебуває на рівні понад 650 осіб на добу. «Ми ставимо рекорди щодо захворюваності. Я думаю, що нам просто варто подивитися на вулицю, на численні відео, які є в Інтернеті, в соціальних мережах, що в нас відбувається, зокрема, в клубах, в інших місцях», — наголосив він і за-значив: «У нас зростає кількість госпіталізованих, кількість людей, у яких пневмонія, — все це прямий наслідок того, щоб люди переплутали пом’якшення карантину з його скасуванням. Це все відбувається в голові громадян».

Наразі Київ і десять областей — Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька, Чернігівська — не відповідають критеріям для послаблення протиепідемічних заходів.

Зокрема, в Києві за минулу добу виявлено 53 нові випадки COVID-19, двоє людей померли. Київський міський голова Віталій Кличко під час онлайн-прес-конференції повідомив, що серед тих, хто захворів, 21 жінка віком від 36 до 86 років, троє дівчаток — 4, 5, і 6 років, 27 чоловіків від 20 до 87 років, двоє хлопчиків, 5 і 9 років, і, в тому числі, троє медиків. У лікарні столиці госпіталізували п’ять пацієнтів, решта — на самоізоляції, під контролем лікарів.

Загалом на сьогодні в столиці вже 3957 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

«У нас шокуючий випадок. Як виявилося, директорка школи, котра захворіла на коронавірус, спілкувалася з великою кількістю людей, коли вже отримала позитивний тест на COVID-19! Вона нікому нічого не сказала і встигла сходити на роботу. Держпродспоживслужба міста звернулася до правоохоронних органів щодо порушення проти директора кримінальної справи», — заявив Віталій Кличко.

Він також зазначив, що серед персоналу трьох дитячих садків міста виявили хворих на коронавірус або людей з підозрою на COVID-19. «Всі три садки не працювали, але готувалися до відкриття і прийому дітей. Зокрема, в дитсадку № 804 в Оболонському районі захворіла вихователька. У садку № 495 Шевченківського району — підозра на коронавірус в інструктора з фізкультури. А в закладі № 651 у Солом’янському районі виявили, що в музичного керівника садочка захворіла вся родина. Тобто, ця жінка — контактна особа. Вона тепер — на самоізоляції. Усі три садочки місто поки не відкриє», — сказав В. Кличко.

Віталій Кличко також повідомив, що в Києві наразі найвищий показник ПЛР-тестування — понад 85 тестів на 100 тисяч мешканців міста. «Зазначу, що зі всіх зроблених тестів на виявлення коронавірусу трохи більше п’яти відсотків виявляються позитивними. Загалом же тим, хто захворів, роблять два тести. Перший — для виявлення хвороби, і другий — коли людина клінічно одужала», — зауважив він.

Київський міський голова закликав мешканців столиці дотримуватися соціальної дистанції, маскового режиму та користуватися антисептиками.