Сам активіст повідомив, що місце арешту йому призначене за адресою офіційної реєстрації — а це військова частина в Одесі. За його словами, туди його навіть не впустять, а служителі Феміди знають, що фактично він живе в столиці. «Цю ухвалу неможливо виконати. Потім прокурори будуть казати, що я не виконую умови домашнього арешту, та проситимуть вже тримання під вартою», — написав він учора на своїй сторінці у Фейсбуці.

А поки тривало судове засідання, поруч із будівлею суду сталися сутички між учасниками мітингу та правоохоронцями. В результаті постраждало декілька активістів, а також народний депутат від партії «Голос» Роман Лозинський. Він повідомив, що працівники поліції його побили.

«Прийшов, аби взяти на поруки Стерненка. Коли виходив з будівлі суду, побачив, що два чи три поліцейські тягнуть кудись дівчину, по асфальту, в сторону мусорних баків. Підійшов, аби запитати: «Що відбувається?» і аби це зупинити. Поліція стала лавою, не пускали мене. Після того, як показав посвідчення нардепа, вони мене побили, — розповів він учора ЗМІ.

У соцмережах активісти навіть оприлюднили відео, де поліцейський б’є ногою по голові хлопця, який лежить на землі й не чинить опору.

За цим фактом МВС уже розпочало службове розслідування. «Поліцейські затримали п’ятьох осіб біля Шевченківського районного суду міста Києва: спочатку один із чоловіків спровокував конфлікт із журналістами, а інші перешкоджали правоохоронцям під час затримання правопорушника і нецензурно висловлювалися. Їх доставили до управління поліції для встановлення анкетних даних і надання пояснень. Після першочергової перевірки буде надана правова кваліфікація їхнім діям. Окрім того, за фактом застосування сили поліцейськими під час затримання призначено службове розслідування, матеріали якого будуть передані до Державного бюро розслідувань», — зазначили в прес-службі силового відомства.

Після того як у ЗМІ з’явилися фото побиття двома правоохоронцями протестувальника, керівник столичної поліції Андрій Крищенко заявив про відсторонення цих осіб від несення служби. «Мною призначена службова перевірка. Ці двоє осіб відсторонені від несення служби», — сказав він учора ЗМІ.

Прокоментував сутички між правоохоронцями і активістами і Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль: «Абсолютно неприйнятними вважаю ті випадки, які в нас відбулися в країні. Співчуваю постраждалим, їхнім сім’ям. Вважаю, що негідники, які одягаються в форму національної поліції, здійснюють злочини та мають бути невідворотно і жорстко покарані», — заявив він в ефірі одного з телеканалів.

Нагадаємо, що в 2018 році в Одесі на колишнього керівника обласної організації «Правого сектору» Сергія Стерненка було скоєно замах. Відбиваючись від нападників, він завдав смертельного поранення ножем одному з них. Через два роки, 11 червня, Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.