З квітня Житомирщина потерпала від лісових пожеж. За два місяці згоріло понад 40 тисяч га насаджень. Щодня фіксували по 15—20 випадків загорянь, і всі вони були досить масштабні. Серед причин пожеж лісівники називають підпал (умисний чи неумисний — з’ясує слідство), сильний вітер, весняну посуху та безсніжну зиму.

«Лісівники два місяці просто жили в лісі, де боролися зі стихією. Про остаточну суму збитків ми ще не можемо говорити, бо треба повністю зробити інструментальну зйомку. Із цих 40 тис. га не всі насадження загинули, адже є ті, що пошкоджені верховою пожежею або лише низовою. Там, де можна відновити ліс, це вже відбувається. Крім того, ми вирізаємо згорілі дерева, і до цього залучені всі лісогосподарські підприємства області», — розповів перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн.

Наразі відбулося засадження ділянки в Ігнатпільському лісництві державного підприємства «Овруцьке лісове господарство». Саджанці передали з Новоград-Волинського дослідного лісомисливського господарства. Один гектар такої плантації коштує 22 тис. 757 грн.

«До пожежі тут росли сосонки віком дев’ять років, заввишки по півтора-два метри. Ми провели підготовку ґрунту трактором Т-150, схема посадки: десять рядів сосни, з розміщенням три на метр. Посадка йде вручну: одна особа обережно розрізає канцелярським ножем циліндр із плівки, у якому росте сосна, а інша пристроєм для садіння сіянців викопує лунку, куди саджанець опускають, а потім притоптують навколо нього землю. Погодні умови сприяють роботі. Висадили сосну звичайну зі сформованою кореневою системою. Це затратніше, але завдяки такому садивному матеріалу ми можемо створювати ліс протягом усього вегетаційного періоду. Також комбінуємо: сосну посадимо, а береза вже відновлюється природним шляхом», — розповів головний лісничий Овруцького лісництва Володимир Захарчук.

Наслідки пожежі вражають: деякі ділянки лісу вигоріли цілком, на решті залишились лише верхівки сосен зеленого кольору, та всюди повністю відсутні нижні яруси. Найбільше постраждали соснові насадження, особливо молодняк, бо його крона починається майже від землі. Хвоїнки з роками відпадають і утворюють великий шар підстилки, яка висихає і є гарним горючим матеріалом. За словами лісників, загиблих тварин вони не спостерігали.

«Природа допомагає у роботі, адже на пошкоджених ділянках уже почали проростати молоді берези та сосни. Тому сподіваємось на значне відновлення лісу природним шляхом. Також потрібно вчасно прибрати згорілі дерева, бо в них можуть оселитися шкідники, які потім перейдуть на живий ліс. Ми зупинили всі планові порубки на два роки, щоб навести порядок після пожеж. Також уже створено додаткові тимчасові розсадники у кожному лісництві, їх шість в Овруцькому лісгоспі, і в нас буде 3,5 млн сіянців, а цього, думаю, цілком достатньо», — повідомив т. в. о. директора державного підприємства «Овруцьке лісове господарство» Володимир Антонюк.

Лісові пожежі, які навесні вирували на Житомирщині, охопили Овруцький, Олевський, Народицький та Лугинський райони. Незважаючи на карантинні обмеження, які завадили залучити до створення молодих лісів громадськість, у Житомирській області план цього року з висаджування дерев виконали на 110%. Лісники сподіваються, що всі саджанці приживуться, а люди свідомо ставитимуться до поведінки в лісі та дотримуватимуться правил протипожежної безпеки.

Житомирська область.

Фото автора.