Триває демонтаж рекламних вивісок.

Під особливим прицілом — конструкції на фасадах будівель.

Черговими об’єктами стали рекламні вивіски на будинках 52 (будинок Лещинського) і 94 по проспекту Соборному в Олександрівському районі.

Як повідомляють у Запорізькій міськраді, щодо будинку Лещинського не раз виникали складні ситуації з підприємцями через те, який вигляд має бути у фасаду будівлі. За словами в. о. головного архітектора міста Павла Назаренка, вони дуже багато розмовляли з власниками, підприємцями, але згоди так і не дійшли. Тому доводиться проводити примусовий демонтаж. «Його виконують працівники комунального підприємства, демонтовані вивіски вони зберігатимуть у своїх складських приміщеннях. І надалі ми приводитимемо цей фасад у належний вигляд. Зокрема, перший поверх повинен бути перефарбований у той колір, який відповідає загальному вигляду будівлі та історичній колірній гамі», — зазначає чиновник.

Не минулося й без конфліктів із власниками вивісок. Так, хазяйка одного з магазинів намагалася оскаржити дії комунальників, але безуспішно. За словами начальника інспекції з благоустрою міськради Віталія Лисенка, члени робочої групи вже здійснювали спільний виїзд за цією адресою ще до початку карантину. Було складено акти. Усі рекламні конструкції, усі вивіски, розміщені на фасаді, не відповідають «Коду міста», який був затверджений в 2019 році. «Відповідно до нього всі підприємці повинні погодити розміщення рекламних конструкцій і замінити у разі потреби. Власникам приміщень, розташованих у будинку Лещинського, були спрямовані приписи про добровільне усунення порушень. Після того як пройшли всі терміни, уже фахівці комунального підприємства виконують примусовий демонтаж», — наголошує Віталій Лисенко.

Працівники департаменту архітектури та містобудування розробили посібник з рекомендаціями, як правильно оформити фасад будівлі. Показана колірна гама й приклади бажаних вивісок, які гармонійно сприймалися б разом з іншими об’єктами архітектурного ансамблю. «Будинок Лещинського є пам’яткою історії місцевого значення. Він має свою колірну та архітектурну стилістику. Ми намагаємося відрегулювати розміщення вивісок так, щоб вони не закривали архітектурні елементи. Розробили посібник з дизайну цієї будівлі. Це своєрідна підказка для підприємців, які мають тут магазини, про те, яким би ми хотіли бачити цей будинок у майбутньому», — зазначає головний художник департаменту Артем Єременко.

Водночас працівники КП «Запоріжремсервис» осучаснили один зі старих будинків на вулиці Перемоги у Вознесенівському районі. Як розповіли в КП, будинок під номером 25 побудований ще в довоєнний час. І як його відновили після війни, так він і стояв без жодного ремонту. На першому поверсі — орендарі, житлових квартир на другому — лише шість. Але в них мінімальна заборгованість з оплати на утримання будинку, тому відновлення фасаду було вирішено почати з нього. Як заохочення. «Ми розробили пілотний проект і відремонтували фасади двох житлових будинків на вул. Перемоги — номер 8 і 25», — відзначив директор підприємства Сергій Ращєпкін.

Зі своїх обігових коштів КП виділило 212 тис. грн. Колір для фарбування фасаду погоджували з міським управлінням архітектури та містобудування. Роботи завершили за весну.

Фото надано Запорізькою міськрадою.