Це дає можливість позбутися паперових носіїв, підвищити швидкість обслуговування відвідувачів і зручність оформлення книжкового фонду.

Тепер за допомогою електронного каталогу можна самостійно онлайн шукати необхідну літературу. Серед плюсів — і автоматичне ведення обліку всієї діяльності бібліотек.

Новація викликає інтерес у бібліотекарів різних міст. Так, з особливостями роботи й впровадження програмного забезпечення сервісу Е-книга вирішили ознайомитися представники бібліотечної галузі Маріуполя.

— Приїхали до колег із Запоріжжя ознайомитися з роботою програми Е-книга, яку плануємо впроваджувати у своїх бібліотеках. Рік тому ми вже пройшли той шлях, який нині проходять запорізькі бібліотеки щодо об’єднання дитячих і дорослих читалень, і почали працювати з однією з автоматизованих програм. Потім дізналися, що розроблювачі створили для Запоріжжя програму Е-книга і вирішили впровадити такий сервіс у себе. Нині відбувається тендер на закупівлю програмного забезпечення, але про нюанси роботи з сервісом ми хотіли би почути від колег, які безпосередньо з ним працюють, — розповіла директор КУ «Міська централізована бібліотечна система» міста Маріуполь Вікторія Лисогор.

За словами директора централізованої бібліотечної системи для дорослого населення Запоріжжя Ірини Лєнь, зберігати інформацію в паперових формулярах було незручно й неекономно, це потребувало багато часу.

— Електронний каталог та електронний читацький квиток є прогресивним явищем і дуже зручні для читачів та працівників бібліотек. Кожний мешканець міста, перебуваючи вдома чи на роботі, може зайти в каталог і побачити книжку, котра його цікавить — у якій бібліотеці та є, чи вільна вона й чи зможе її замовити, — зазначила Ірина Лєнь.

Вл. інф.