На знімку: такий вигляд матимуть за пропозицією Кабміну райони Волинської області після проведення чергового етапу адмінреформи.

На Волині, зокрема, планують сформувати чотири райони: Володимир-Волинський, Камінь-Каширський, Ковельський та Луцький. Але оскільки останнє слово в формуванні нової адміністративної карти держави все ж залишається за Верховною Радою України, то можливі зміни.

Рішення Кабміну про визначення центрів майбутніх районів викликало на Волині далеко не одностайне схвалення. Найбільше суперечок виникає щодо об’єднання трьох поліських районів в один з центром у місті Камені-Каширському. На цю ж роль претендує і селище міського типу Маневичі, яке за населенням не поступається Каменю-Каширському, а в логістиці має перед ним значні переваги. Зокрема, через нього проходить залізнична вітка Київ — Ковель, шосе Київ — Ягодин — Варшава, а також Луцьк — Любешів — державний кордон з Республікою Білорусь.

Економіка Маневицького району теж значно потужніша, ніж у Камінь-Каширського. Досить сказати, що за 2019 рік Маневицький район реалізував промислової продукції на 402 мільйони гривень, у той час як Камінь-Каширський і Любешівський разом усього на 195 мільйонів.

Свої аргументи має і Камінь-Каширський. Сьогодні це центр району з найбільшою кількістю населення — понад 64 тисячі чоловік. Місто Камінь-Каширський теж має залізничну станцію (тупикову), з’єднану колією з Ковелем, окрім того, воно було повітовим центром і в міжвоєнний період, коли належало не до Волинського воєводства, а до Поліського, центром якого був Брест. Щодо залізничної вітки, то через незадовільний стан колії, а насамперед через відсутність вантажів і належного пасажиропотоку, нею вже другий рік не ходять поїзди. Тобто вона ніби і є, і її немає.

У цій суперечці Каменя-Каширського і Маневич своєрідним третейським суддею в листопаді минулого року виступили депутати Любешівського району, які на сесії віддали свою перевагу Маневичам. Про це повідомляв «Голос України» 30 листопада у статті «Перерозподіл територій по-польськи». Їх неважко зрозуміти, адже в Маневичі з Любешова значно краще добиратися, окрім того, цей шлях лежить і до обласного центру. А Камінь-Каширський розташований ніби в тупику майбутнього району.

Свого часу на пріоритет Каменя-Каширського впливала та обставина, що в склад нової адміністративної одиниці мав увійти і Ратнівський район. Саме таким бачив укрупнений район один із теоретиків адмінреформи в Україні доктор політичних наук, професор Луцького національного технічного університету Валентин Малиновський. За такої конфігурації вибір Камінь-Каширського центром нової адмінодиниці видавався би цілком логічним. Адже Ратнівський район межує з ним із заходу, а два інші райони — Любешівський і Маневицький — зі сходу. Камінь-Каширський був би в центрі. Але в Ратнівському районі категорично не погодилися обирати своїм центром місто Камінь-Каширський, а прихилилися до більш потужного і цікавішого з усіх аспектів Ковеля. А нині Камінь-Каширський, хоч як прикро, опиниться не в зовсім зручному для Маневич і Любешова віддаленні, ніби збоку, як сьогодні в області її центр — місто Луцьк. Але зараз Луцьк має розвинуту транспортну логістику, і ця віддаленість обласного центру не створює для мешканців Волині серйозних незручностей. То з поїздками до Каменя-Каширського виникнуть певні труднощі.

Є ще одна обставина: ставши районним центром території, яка займає 27 відсотків усієї площі області, Каменю-Каширському потрібно буде приймати людей, які приїжджатимуть сюди у відрядження. Подекуди їм потрібно буде і заночувати. А в Камені-Каширському немає жодного благоустроєного готелю. В той час як розташовані на перехресті важливих залізничних і шосейних магістралей Маневичі мають їх аж два, один з них навіть «зірковий».

Можливо, дехто не усвідомлює важливості сьогоднішнього моменту. Адже, формуючи нову адміністративну карту області, а значить і України, ми закладаємо стратегію дій на багато десятиріч вперед. Про це всі, хто вважає себе справжніми державниками, не повинні забувати.

Тож незрозуміло, чому, всупереч волі депутатів Любешівського, Маневицького і, свого часу, Ратнівського районів, Камбін все-таки хоче зробити адмінцентром одного із чотирьох укрупнених районів Волинської області місто Камінь-Каширський, в яке, через його неперспективність, навіть перестали ходити поїзди, а колія заростає травою? Можливо, це бонус владі Каменя-Каширського, яка не сприйняла децентралізацію, і лише за рішенням уряду, з примусу, об’єднається в ОТГ? Значить і під лежачий камінь вода затече, якщо цього ХТОСЬ дуже захоче!

Волинська область.

Фото з сайту Мінрегіону.