Центр громадського здоров’я України провів серед найактивніших та найщедріших донорів крові в Україні першу онлайн-церемонію нагородження, заслуженим переможцем якої став економіст договірного управління Рівненської АЕС Роман Волчко (на знімку). Він 53 рази загалом жертвував свою цільну кров для тих, хто її потребує. Здав уже 24 літри крові. У 2018 році Роман отримав посвідчення «Почесний донор».

За словами 37-літнього Романа, до кола донорів його у 1998-му привів випадок із мамою товариша, яка потрапила в ДТП та потребувала негайного переливання крові. А з 2001 року він є постійним донором, з донорством пов’язане його навчання у Ковельському машинобудівному технікумі, а також студентські роки у Дніпропетровському університеті залізничного транспорту.

Роман зазначає, що останніми роками в Україні змінилося ставлення до донорства та й вимоги до донорів стали більш жорсткими. Як він зізнається, донорство змушує вести здоровий спосіб життя та дотримуватись певних обмежень напередодні процедури.

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру Рівненської АЕС.

Фото надано автором.