Експонати представлено в обласному краєзнавчому музеї. Вони розповідають про період окупації Вінниччини й обласного центру німецькими військами, створення ставки Гітлера «Вервольф» у лісі приміського села Коло-Михайлівка, боротьбу патріотів проти окупантів тощо.

Звертає увагу тематичний розділ «Кімната підпільниці». Він присвячений учасниці вінницького підпілля молодій дівчині Лялі Ратушній. Відвідувачі дізнаються про те, як їй вдалося разом з іншими патріотами створити друкарню «Україна». Протягом усього періоду окупації (липень 1941 — березень 1944 років) у друкарні надрукували понад 70 тисяч антигітлерівських листівок, закликів до населення, повідомлень Радянського інформбюро про ситуацію на фронті.

Незважаючи на те, що друкарня діяла під носом у гітлерівських окупантів, їм так і не вдалося викрити її. Цей факт особливо вражає. Підпільниця Ляля Ратушна загинула при загадкових обставинах. Яких саме, не вдалося з’ясувати достеменно дотепер, хоча версій не бракує. Сталося це незадовго до визволення Вінниці.

Ляля Ратушна удостоєна звання Героя Радянського Союзу (посмертно). У пам’ять про неї названа одна з вулиць Вінниці, її ім’я носить Палац дітей та юнацтва.

В експозиції представлено експонати не тільки з фондів музею. Тут є особисті речі, однострої, документи, фотографії, що їх передали родини ветеранів. Як фронтовиків, патріотів-підпільників, так і в’язнів концтаборів, зв’язкових ОУН-УПА «Південь», які діяли на Вінниччині.

Як повідомили в музеї, виставка триватиме до 6 вересня ц. р. Нагадаємо, 1 вересня 1939 року розпочалася Друга світова війна.

Вінниця.