Під час своїх звернень до різних установ ми нерідко пересвідчуємося, що на прийняття рішень чиновників значною мірою впливає людський фактор. Особливо з цим стикаються переселенці, які досить часто відчувають складнощі в питаннях призначення пенсії. У багатьох випадках вони вимушені доводити своє право на пенсію в судовому порядку. Втім, упровадження сучасних електронних сервісів допомагає виключити вплив людського фактору.

Валентина Петрівна — переселенка з окупованого Донецька, все трудове життя пропрацювала на підприємствах, які залишились на тимчасово окупованій території Донецької області. В 54 роки вона мала достатньо стажу, зокрема й пільгового, для виходу на пенсію за віком на пільгових умовах. Тож жінка звернулась до управління Пенсійного фонду України з відповідними документами, в тому числі й тими, що підтверджують пільговий стаж. Працівниця ПФУ під час звернення жінки повідомила, що у Валентини Петрівни бракує необхідного пільгового стажу, а надані довідки не можуть бути враховані, та відмовилась їх приймати.

Отримавши відмову, жінка письмово звернулася до ПФУ. Але оскільки її листи розглядались у порядку Закону України «Про звернення громадян», звернутись до суду за захистом своїх прав вона не могла. Адже відповіді ПФУ не передбачали надання конкретного рішення щодо відмови у призначенні пенсії.

Валентина Петрівна була вже у розпачі, коли ж, побачивши телевізійну рекламу про можливість отримання безоплатної правової допомоги, звернулася до фахівців Краматорського місцевого центру з надання БВПД.

За справу взялась юристка Оксана Індусова (на знімку), яка насамперед допомогла жінці у формуванні звернення до відділу ПФУ за допомогою веб-порталу https://portal.pfu.gov.ua/. До електронної заяви про призначення пенсії за віком на пільгових умовах долучили скановані копії усіх наявних документів, що підтверджують трудовий стаж, у тому числі й пільговий.

У визначений термін ПФУ розглянув відповідну заяву та надіслав рішення про відмову у призначенні пільгової пенсії, що дало змогу оскаржити дії ПФУ в судовому порядку.

Завдяки підтримці досвідчених юристів Краматорського місцевого центру та рішучості Валентини Петрівни вдалося досягнути справедливості й відновити конституційне право на соціальне забезпечення.

Коментуючи ситуацію, юристка Оксана Індусова зазначила:

— На жаль, такі випадки непоодинокі. До нас звертається чимало внутрішньо переміщених осіб зі схожими питаннями. В таких випадках треба не здаватись, а відстоювати своє право.

Насамперед необхідно отримати рішення ПФУ шляхом звернення з відповідними документами особисто або за допомогою веб-порталу. Отримана відмова буде підставою для звернення до суду.

Що стосується пільгової пенсії, то для її отримання необхідно мати вік від 50 років, пільговий стаж, який для жінок становить не менше 7,5 року (або не менше половини пільгового стажу) та загальний страховий стаж не менше 20 років. Такі норми закріплені в статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Підтвердженням стажу, в тому числі пільгового, є належним чином заповнена трудова книжка. Якщо відповідні записи або трудова книжка відсутні, то необхідно додати уточнюючі довідки.

Визнання довідок, які видані організаціями, установами з тимчасово окупованих територій, здійснюється виключно у судовому порядку.

Якщо ви або ваші близькі та знайомі стикнулися з порушенням прав, не зволікайте! Звертайтесь до центрів з надання правової допомоги, адреси яких ви знайдете за посиланням https://www.legalaid.gov. ua/tsentry/.

Пам’ятайте, безоплатна правова допомога завжди поруч!

Фото Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях.