Раніше штат чотирилапих «детективів» поповнили бладгаунди Фердинанд і Хейлі, а тепер у пари народилися цуценята. Ці неймовірні пси можуть брати старий слід і йти за ним до 200 км.

Як зазначили у відділі комунікації поліції Донецької області, нині у центрі перебувають 55 службових собак. Більшість вихованців — німецькі вівчарки, є також лабрадори, бельгійські вівчарки малінуа, голландські вівчарки, а серед «новобранців» — ротвейлер і бладгаунди. Сьогодні в поліції області служать три бладгаунди, але правоохоронці планують, що ця порода становитиме половину всіх розшукових собак. Отже, пошук людини стане ефективнішим.

«Бладгаунди — собаки з унікальним нюхом, — розповів заступник начальника кінологічного центру Сергій Пронь. — Вони здатні відчувати «холодний» слід, залишений 48 годин тому. Нині в нас три бладгаунди. Ми запустили програму оновлення і плануємо половину наших розшукових собак перевести на цю породу».

Фердинанд і Хейлі прибули з одеського розплідника й працюють у Маріуполі менш як півроку. Обидва спеціалізуються на пошуку людини за її запахом. Їхні цуценята, коли підростуть, теж стануть шукачами.

Парою опікується молодший інспектор-кінолог Сергій Марков. Разом вони допомогли розкрити серію крадіжок.

«Знаєте, навіщо їм такі довгі вуха? Коли собака йде по сліду, у нього заплющуються очі, опускається голова. Вухами він збирає запах, і той нікуди не зникає. Пес не відволікається і йде тільки по сліду», — розповідає поліцейський.

За словами Сергія Маркова, бладгаунди розумні і добрі, однак дуже вперті, тому майже не піддаються дресируванню. Тож їх використовують лише для пошуку людей.

Підготовку з розшукової служби проходить ще один новачок кінологічного центру — ротвейлер Джанго. Йому три роки, й він має високі оцінки зі спеціальних та сертифікатних виставок Кінологічної спілки України.

«Пес дуже сміливий, жорсткий, дасть відсіч будь-кому, він не терпить панібратства, це собака одного господаря. Паралельно ми відпрацьовуємо з ним навички захисної служби», — каже заступник начальника кінологічного центру Сергій Пронь.

Поліцейські собаки спеціалізуються на пошуку людей, вибухівки і наркотиків. Невдовзі в центрі з’явиться новий напрям діяльності: німецька вівчарка Берта проходить навчання з пошуку трупів і людських останків.

Із розширенням маріупольського підрозділу К-9 на території кінологічного центру збудували нові приміщення для утримання службових собак. Тепер тут 30 спеціалізованих вольєрів, які обладнані всім необхідним для комфортного проживання хвостатих помічників.

Донецька область.

Фото відділу комунікації поліції Донецької області.