Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль узяв участь в арт-акції до шостої річниці визволення міст півночі Донецької області.

У пам’ятному заході на горі Карачун узяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, учасники спільної іноземної делегації на чолі з Надзвичайними та Повноважними Послами Республіки Польща, Латвійської Республіки, Естонської Республіки та Словацької Республіки в Україні, духовенство.

Представники керівництва держави та області, учасники спільної іноземної делегації хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто віддав за Україну своє життя та увійшов у безсмертя. На честь загиблих Героїв пролунали залпи військового салюту. Символічною стала присутність на урочистостях біля Меморіального комплексу загиблим учасникам АТО на горі Карачун дітей, які народилися в день визволення.

У форматі телемосту Донеччину вітав Президент Володимир Зеленський, який перебував з робочою поїздкою в Одеській області.

«Україна була, є і буде єдиною. І лише під синьо-жовтими прапорами ми зможемо добре почуватися на своїй землі», — сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, подякувавши за підтримку міжнародним партнерам.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у своєму виступі наголосив, що гора Карачун на всі часи залишиться символом боротьби українців за свободу.

У день визволення міст півночі Донеччини представники українського уряду та учасники спільної іноземної делегації відвідали пам’ятні місця, пов’язані з визволенням північної Донеччини та поклали квіти до меморіалів, споруджених на честь українських Героїв.

Стела на в’їзді до міста Слов’янська стала місцем проведення арт-акції до шостої річниці визволення міст півночі Донецької області від російської окупації. Тут з-під пензлів, які взяли в руки десятки людей, «розквітли» яскраві червоні маки.

...Стела на в’їзді до міста Слов’янська була пошкоджена кулями та осколками у 2014 році під час запеклих боїв між проросійськими найманцями та українськими захисниками. Активна молодь Донеччини намалювала червоні маки в місцях отворів від куль та осколків на знак пам’яті про події 2014 року та кров, яка була пролита найкращими синами України. Ця акція була ініційована волонтерами. До її проведення долучилися, взявшись за пензлі та фарби, й представники офіційної делегації.

«Цією акцією ми підтримуємо всіх бійців, які боронять на передовій наше мирне небо в Україні. Звичайно, це символізм, але він уже важливий», — сказав Денис Шмигаль.

Донецька область.

Фото автора.