Щоденні, якщо не щогодинні рапорти про зібрані площі, намолочені тонни, передовиків сільгоспвиробництва й їхні методи. А знатних комбайнерів знали в обличчя.

Сьогодні ситуація зовсім інша. Із цим зіштовхнувся наш кореспондент, коли спробував одержати оперативну інформацію про хід збиральної кампанії в Запорізькій області станом на ранок понеділка. Адже ті цифри, які видала облдержадміністрація ще в четвер, явно застаріли й ситуацію не відображають.

І от що із цього вийшло. У бесіді з кореспондентом заступник директора департаменту агропромислового розвитку та захисту довкілля ОДА Олександр Ясинецький відразу заявив, що більше нових даних у нього самого немає. Причина, за його словами, проста — цим нікому займатися. Далі — дослівно:

«Усі питання до міністерства. У районах забрали фахівців. І нам зараз дуже важко отримувати інформацію. Ми її одержуємо не щодня, а раз на тиждень — щосереди-щочетверга. Так, раніше одержували по кілька разів на день. Але зараз вважають, такі  фахівці непотрібні у районах. І ніхто ні за що не відповідає. А якщо є фахівець — то він значиться у відділі виборців. Йому кажуть, щоб відповідав за АПК. Він у відповідь: а навіщо ви мені потрібні з вашим АПК, якщо я займаюся зовсім іншими питаннями?!

Я сам сиджу й думаю: а як же працювати? Ми пишемо головам адміністрацій районів листи за підписом голови облдержадміністрації. А їх у нас призначає Президент! От вони й відповідають, що в них немає такого відділу —АПК, мовляв, не можемо надавати вам таку інформацію, тому, що в нас скасували цей відділ. От і все! Раніше ми одержували інформацію також і щодо пального, і щодо техніки. А тепер ми сидимо, як кроти — нічого не бачимо і не чуємо. Намагаємося все-таки збирати — хоча б один раз на тиждень.

І що може зробити голова держадміністрації? Якщо в нас у районах були управління по 10—15 осіб, а зараз нікого. Є тільки райадміністрація, в якої є відділи освіти, охорони здоров’я, ще якийсь і все.

Ми писали й в ОТГ — думали, що  хоч вони візьмуться. Вони відповідали, що займаються комунальними питаннями: дорогами, прибиранням сміття, зарплатами медиків і вчителів. Кажуть: навіщо нам твоє сільське господарство?! Така ось ситуація», — заявив Олександр Ясинецький.

Не спорю, надмірно роздувати штати чиновників, щедро їх оплачувати — українцям не по кишені. Але вести в океані корабель економіки без приладів навігації — ще більша небезпека. Чи то на мілину втрапиш, чи то з айсбергом зіштовхнешся. Втім, нам не звикати отримувати важенним рятувальним кругом по голові.

Фото надано автором.