Дорога непогана, а подекуди — і зовсім нова. Потанцювати трохи на вибоїнах доведеться хіба що між Користівкою і Костянтинівкою... Зате які несподівані для рівнинної Кіровоградщини краєвиди! Піднімаючись та спускаючись придніпровськими схилами, не раз себе запитаєте: «Хто сказав, що в Центральній Україні немає гір?». А безпосередньо біля розкішної затоки на місці впадання в Дніпро річок Обломії та Цибульника і розташувався парк-готель «Хвиля».

Не хвилюйтеся — відпочивайте!

...Від подарованих селянам (переважно вихідцям із Сибіру) імператрицею Катериною сіл Золотарівки та Микільського тече і в широке плесо впадає рукав Цибульника, друге рядно стелить від Скалевої Обломія. У цьому місці в радянські часи функціонував заказник — дослідницька база інституту іхтіології. Напевне, вченим було що вивчати, бо води тут і справді глибокі та багаті на рибу.

До речі, якщо закортить попоїсти річкових делікатесів чи просто смачної юшки із сома чи щуки — вам сюди. Можете приїхати просто на риболовлю (за сто гривень з особи) і користуватися всіма зручностями бази відпочинку за загальними розцінками. Ви пересвідчитеся у вигадливості страв від професійного ресторатора. Скуштуйте, наприклад, філе окуня в лимонно-вершковому соусі під мигдалевими пластівцями чи судака, обсмаженого в кукурудзяному борошні... Посмакуйте королівськими стравами в альтанці під плескіт хвиль, вдихаючи на повні груди аромати соснового лісу та милуючись обрисами гори Невінчаної. Бо соснове урочище — серйозний доважок до комфортабельних апартаментів, вишуканої кухні, пляжного сервісу, програм із дозвілля й... усамітнення та спокою навкруги.

Директор із розвитку Дмитро Криворіг щодо атмосфери умиротворення зауважує: «Для нас важливо позиціонувати себе як місце сімейного відпочинку. О десятій вечора тут зазвичай уже панує тиша, люди справді відпочивають...».

Борщу на копчених грушах в Еміратах не приготують

Обслуговування клієнтів організовано так, що і в період карантину, і раніше — в часи, коли люди не думали про маски, санітайзер і соціальну дистанцію — контакт із персоналом «Хвилі» не обов’язковий. Обговорити всі деталі, замовити їжу можна телефоном.

Між іншим, парк-готель акредитований на сайті Booking.com і цьогоріч має високий міжнародний рейтинг — 9,3 бала. Через цей чи інший пізнаваний за кордоном пошуковий сервіс іноземці й потрапляють до туристичного Світловодська, чиє (до слова) географічне розташування та екологічні переваги ніяк не втіляться в цивілізовану програму перспективного розвитку території. Хоч, до речі, місцева влада і замовляє інколи в цьому готелі площу для проведення семінарів.

А щодо гостей здалеку, то їх у «Хвилі» бачать часто — з Англії, Ізраїлю, Німеччини, Нідерландів. Бо не лише єгиптами й туреччинами живе нині турист. У Хургаді чи Анталії ви політаєте над морем на парашуті й попірнаєте з аквалангом, але борщу, звареного з копченими грушами, поїсти не вдасться. І свіжого сома, щойно з річки, вам там не підсмажать. Це — крім готельного сервісу високого рівня, точно не дорожчого, ніж у Туреччині чи Македонії.

У вихідні готель заповнений

Загалом у сімнадцяти номерах «Хвилі» можуть одночасно оселитися сорок п’ять осіб. І якщо в будні тут порівняно тихо, то на вихідні база стає місцем паломництва для відпочивальників. І не лише через проживання (економ-номери коштують від 200 гривень за добу), а й через доступність шезлонгів, дитячого басейну, бесідок. А ще — катамарани, каяки, мангали...

— Незважаючи на епідемію коронавірусу й відсутність відпочивальників навесні, «Хвиля» працює всі чотири сезони — і як готель, і як база, де можна замовити альтанку під корпоратив, велику залу для семінару, кафе, їдальню для проведення весільного обіду тощо.

«Ми утримали персонал, хоч і не мали прибутків від його діяльності. Погодьтеся, далеко не всі бізнесмени в Україні так вчинили. Нині гості їдуть із Полтави, Кременчука, Києва, Дніпра, Кропивницького, і ми насмілюємося думати про розвиток і вдосконалення сервісу. Адже когось приваблює можливість поблукати в сосновому лісі з кошиком у пошуках грибів, а ще комусь подобається посидіти ввечері біля вогнища, спостерігаючи, як плесом розливається багрянець... Я такої краси, між іншим, більше ніде не бачив... Ще один плюс — чистий пляж. На відміну від Світловодська, де немає жодного цивілізованого місця для відпочинку городян, «Хвиля» може похвалитися чистими пляжами. А ще — масовими заходами на Водохреще, Масляну і навіть власним «Октоберфестом!».

Отака вона, наша Україна — прекрасна і самобутня.

Кіровоградська область.


Фото Івана КОРЗУНА.