Один з мальовничих куточків Нобельського національного парку.

Це територія на півночі області. Зареєстрований парк у селі Нобель Зарічненського району, у штаті — тридцять співробітників. Цій державній структурі доручена функція охорони і відтворення поліської фауни.

Новий парк охопив цінні природоохоронні, наукові та рекреаційні ділянки, до його складу включено озера Нобель, Млин, Острівське, Велике, які є перспективними об’єктами для активного екологічного туризму. А зміна управління територією парку з інтенсивного ведення лісового господарства на природоохоронне сприяє зменшенню обсягу рубок, відновленню природних ресурсів.

Нобельський національний парк, крім природних, має краєзнавчі, історичні пам’ятки. Тому нині там фахівці прокладають туристичні стежки-маршрути для відвідувачів парку і туристів, у чому бере активну участь місцевий краєзнавець, священик із села Морочне о. Павло Дубінець. Він стисло розповів про одну з таких стежок-маршрутів:

— Один з таких маршрутів розробляємо не лише для любителів природи, а й історії. Адже по річці Стохід збереглися бетонні фортифікаційні укріплення періоду Першої світової війни, збудовані німецько-австрійськими військами. В поєднанні з історичним матеріалом ті з туристів, кого зацікавить цей маршрут, ознайомляться ще й із природним ландшафтом, який поступово переходить з болотного у піщаний рельєф. Зацікавлять туристів і піщані дюни.

Фото з Інтернет-ресурсу.