Презентували його в Київській обласній державній адміністрації (на знімку). Проект об’єднує Київщину, Житомирщину та Рівненщину. Ініціатором став Вишгородський історико-культурний заповідник, а реалізують проект за підтримки Українського культурного фонду. Партнерами виступили також Управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, Вишгородська міська рада, Олевський краєзнавчий та Сарненський історико-етнографічний музеї. Проект також підтримали Київська, Житомирська та Рівненська обласні державні адміністрації.

Як відомо, традиції бортництва в Україні налічують більш як 1000 років, воно відігравало значну роль у соціально-економічному житті Східної Європи. Щоб презентувати та популяризувати цю архаїчну традицію, організатори проекту зберуть усю інформацію з дев’яти музейних установ України та розмістять її у віртуальному Музеї бортництва.

«Для нас важлива популяризація бортництва як елемента нематеріальної культурної спадщини та використання його як об’єкта історико-культурної спадщини національного значення», — зазначив заступник голови Київської обласної державної адміністрації Дмитро Назаренко.

Тим часом заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг наголосив, що Рівненщина перебуває на площинах Волині і Полісся і має давні традиції бортництва. «Подібні проекти показують гарний приклад об’єднання. Я тішуся ініціативі наших колег, вони вказують на великий історичний код, традиції і автентичність», — каже посадовець.

— Ми не маємо права втратити те, що наші предки передавали з покоління в покоління, — зазначив заступник голови Житомирської ОДА Володимир Федоренко. — Область також долучається до реалізації проекту, оскільки тут упевнені, що цей музей дасть змогу популяризувати це ремесло.

Серед гостей заходу був і найвідоміший бджоляр України, колишній Президент Віктор Ющенко. Він із прикрістю констатував, що, з одного боку, ми одна з поважних, знаменитих бджолярських країн, а з другого — закриваємо кафедри бджолярства, не розвиваємо музейну справу. «Треба створити пан-національний музей, присвячений зеленому довкіллю, збереженню бджоли, вшануванню бортництва. І тут важлива солідарність, бо такий музей силами однієї інституції або території не зробиш», — упевнений Віктор Ющенко.

На думку організаторів, просвітницькі матеріали проекту в подальшому можуть стати основою досьє для номінування традиції до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Куратор проекту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко розповіла, що одне із завдань проекту — зробити фото- та відеофіксацію представників цього ремесла в Київській області, скласти облікову картку і подати її на розгляд експертної ради НКС (нематеріальної культурної спадщини України).

У межах проекту також передбачено онлайн-урок для школярів трьох областей, науково-практична конференція тощо.

Фото надано автором.