Привітати автора, висловити йому своє шанування з важливою творчою подією, а також з 80-річчям прийшло чимало друзів, соратників, однодумців, колишніх колег. Квіти й нагороди, теплі слова та подарунки ювіляру — черга вишикувалася чималенька.

Важко перерахувати всі професійні успіхи і творчі злети, титули і нагороди корінного одесита Валентина Симоненка (детально про життєвий і творчий шлях вже писав «Голос України» № 111(7368) за 4 липня 2020 року).

«...Моральне право на найсуворіші оцінки В. К. Симоненка дає його життя і активна трудова та політична діяльність. У книзі на основі професійного аналізу, з наукових позицій розкриваються причини тривожного становища, в якому опинилася нині не тільки Одеса, а і вся наша країна...», — написав у своїй рецензії до книги Президент Національної академії наук України Борис Патон.

У виданні представлено чимало жанрових фотографій Одеси. Моментально чіпляють заголовки «От величия до сумерек. Что дальше?», «Страна — без флота, Одесса — без моряков?!» тощо.

«Книга «Одесский набат» замислювалася як збірник статей і нарисів, — каже Валентин Симоненко. — У країні, як запевняє влада, тривають «радикальні соціально-економічні реформи», але не на розвиток країни, а зовсім в інший бік. Як казав Генрі Форд «...не шукайте, хто винен, а шукайте, як зробити». У листах і зверненнях наших співвітчизників постають питання «Як уникнути...», «Як зупинити...», «Чому так...». Ці обставини і визначили зміст видання. Яким я бачу механізм досягнення стратегічних цілей розвитку нашого міста, його ресурсне забезпечення — все це є в книзі. Моя мрія — зробити з пересічного обивателя особистість».

На презентації видання голова Рахункової палати Валерій Пацкан (на знімку ліворуч) зачитав привітання від Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова.

Одного разу Борис Олійник сказав «...Валентин Симоненко належить до крила тих людей, котрі, як альпіністи, працюють у зв’язці, що символізує довіру, надійність та впевненість у досягненні мети». Дуже влучні слова.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.