Напевно, ця Новорічна ніч назавжди залишиться в пам’яті кожного, хто відірвався від дивана, олів’є та святкових «блакитних вогників», наче закроєних за одним лекалом на більшості телеканалів, і прийшов на майдани країни зустріти появу Коня. Його тупіт ще не відлунював у повітрі, а в центр столиці вже стікалося людське море, заповнюючи Майдан Незалежності, Хрещатик, пагорби під Жовтневим палацом. «Слава Господу, здається, будемо з рекордом», — полегшено зітхає поруч зі мною жінка, яка ще вранці приїхала з Дніпропетровська «зустріти Новий рік українською родиною» і дуже переживала за «явку» членів цієї родини до «майданного кола». Заспокоївшись, дістає ліхтарик і підказує нам: «Вмикайте світло, нехай світ побачить, скільки нас тут зібралося...».

Офіційну заявку на реєстрацію рекорду в Книзі рекордів Гіннесса за найбільшою кількістю виконавців державного гімну організатори подали завчасно: на місці перебували експерти й фахівці, які мали зафіксувати цей результат. І ось настає урочиста мить. Сотні тисяч вогників, сотні тисяч голосів: «Ще не вмерли України ні слава, ні воля» на Майдані співають близько півмільйона українців. Моя сусідка від зворушення не стримує сліз: «Навіть перед смертю цієї хвилини не забуду». «А чого ж про кістляву думати, — сміється пан з пишними вусами, — ви тепер життям радійте. Хай ваш коник не спіткнеться під вагою щастя. Не плачте...».

Незнайомі вітають одне одного так, наче справді зростали в одній родині: тепло, зі щирою приязню і... тверезо. Принаймні довкола нас пили лише безалкогольне шампанське, «Живчик» і лимонад. Попри прогнози про неодмінну суцільну пиятику на Майдані, ще ніколи не збиралися в одному гурті стільки людей зі здоровим способом життя у новорічну ніч. Як сказала одна з дівчат-учасниць у телеінтерв’ю, «я раніше не бачила одночасно так багато веселих і тверезих людей».

Зі сцени привітали люд опозиційні політики. Більшість з них прийшли із сім’ями. Лідер партії «УДАР» Віталій Кличко авансом пообіцяв, що 2014-й має стати вирішальним роком:      «...втілимо наші плани перетворень у державі... Ми довели, що нам це під силу». Свободівець Олег Тягнибок авансів цього разу не роздавав: «...боротьба триває. Можливо, до перемоги ще довго йти... Оновлення, яке дарує Різдво, спонукає осмислити пройдений шлях і запалює в серці надію. Бо, піднявшись на Революцію гідності, змінилися ми самі — повірили у свої сили, усвідомили себе Нацією...». «Хай величне народне піднесення на захист правди й людської гідності, яке вітає цілий світ, принесе нашій країні справедливість, свободу і кращу долю», — побажав лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк. А екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в новорічну ніч загадав одразу три бажання, серед яких — піднесення другої хвилі революції вже починаючи з січня, та подякував кожному, «хто відчув себе вільною людиною». Подякував мільйонам, які від Заходу до Сходу, від Півночі до Півдня обстоюють право на свободу і гідність. Тепло привітав народ і Петро Порошенко, побажавши йому нової європейської України.

Святковий концерт тривав до 7-ї години ранку. Незалежно від офіційних результатів цей Новий рік уже взяв рекорд — за рівнем того чуття єдиної родини, яке привело на Майдан мешканців Дніпропетровська, Харкова, Львова, Донецька... І, звісно, киян.

На Майдані.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.