На знімку: Ольга Мандзик передає Богдану Зеку нагороди сина.

«Ми отримали відзнаки «За участь в антитерористичній операції» та «За бездоганну службу», медаль Центру спеціальних операцій СБУ, диплом почесного громадянина Луцька, кубок за перемогу в змаганнях з боксу», — зазначив завідувач науково-експозиційного відділу музею, кандидат історичний наук Богдан Зек.

Ольга Мандзик розповіла, що Віктор служив у спецпідрозділі «Альфа». Був майстром спорту з боксу та кандидатом у майстри спорту з кікбоксингу, завжди уважно і з повагою ставився до неї. Про те, що він перебував на Донбасі, батьки довідалися лише після загибелі сина. Він заборонив друзям говорити їм про це.

«Оскільки я більше не маю дітей, то вирішила передати це все до музею, щоб жила пам’ять про мого сина, який любив Україну», — ледь стримує сльози жінка.

Трагедія сталася вранці 21 березня 2015-го на блокпості на в’їзді до Волновахи. Опергрупа на чолі з капітаном Віктором Мандзиком перевіряла вантажівку, яка, за даними СБУ, перевозила контрабанду. Під час перевірки один із супроводжуючих цієї фури вистрелив офіцеру в голову.

Передані Ольгою Мандзик нагороди сина поповнили експозицію виставки «Пам’ятай, Україно, героїв своїх», яка постійно діє у Волинському краєзнавчому музеї з серпня 2019 року.

Волинська область.

Фото Віктора ЛЕГЕНЬКОВСЬКОГО.