У першому його громадському обговоренні, що відбувалося в облдержадміністрації, окрім представників обласної влади взяли участь представники музеїв, громадських організацій, керівництва ООС, ветерани та громадські активісти.

Обласна влада спільно з науковцями та громадськістю розглядає кілька варіантів розміщення експозиції просто неба. Наразі відомо, що музей російсько-української війни, швидше за все, розміститься неподалік Слов’янська, де у 2014-му розгорнулися запеклі бої сил антитерористичної операції проти незаконних збройних формувань. Серед двох основних варіантів: гора Карачун, де вже відкрито меморіальні композиції на спомин про події 2014-го, і селище Семенівка, бої у районі якого того саме року завдали особливо багато руйнувань.

Під час громадських обговорень проекту в. о. начальника управління культури та туризму Донецької ОДА Аліна Певна зазначила: «Ми пропонуємо для розміщення музею кілька локацій. Це гора Карачун і локації у селищі Семенівка поблизу Слов’янська. Ці місця є дуже знаковими, й вони самі несуть у собі частинку історії. Головне завдання на цьому етапі — визначити таку ділянку, яка відповідатиме розмірами та інфраструктурою, достатньою для повноцінного функціонування об’єкта».

За словами в. о. директора обласного краєзнавчого музею Катерини Філонової, приблизна площа музею становитиме 2 га. Реалізація проекту відбуватиметься у кілька етапів: від глобального обговорення концепції музею та розроблення землевпорядної документації до наповнення експозицій та повноцінного функціонування. Орієнтовний термін повної реалізації проекту — 2022 рік.

Заступник голови Донецької ОДА Юлія Костюніна за підсумками зустрічі, що проводилася у такому форматі вперше, сказала: «Сьогодні фактично відбулося перше обговорення цього великого проекту й проведено презентацію його концепції. Після обговорень ми разом з експертами-музейниками оглянемо запропоновані локації та викладемо свої пропозиції. Звертаємось також до громадськості: долучайтеся до обговорення й направляйте листи до управління культури з пропозиціями щодо місця розташування музею, його концепції та ідеології. Розроблення концепції має стати спільною справою обласної влади та громадянського суспільства».