Такий вигляд мають сьогодні людські городи біля села Тур Ратнівського району.
 


На рівнинному Поліссі вода стоїть довго, і доля цього затопленого літніми зливами картопляного поля вже вирішена — врожай пропав.

Складається враження, що саме так сьогодні працює Волинська регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Депутати Волинської обласної ради звернулися з цього приводу з відкритим зверненням до голови ОДА Юрія Погуляйка і вимагають від нього негайного реагування на події, які відбуваються в області.

Життя не закриєш на ключ

— На Волині складається надзвичайна ситуація, спричинена одразу кількома чинниками, яка вимагає негайного втручання та невідкладного реагування, — пишуть у зверненні до керівника виконавчої гілки влади області Юрія Погуляйка депутати облради.

— Серйозне занепокоєння, — зауважують депутати, — викликають і останні рішення Волинської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, які можуть украй негативно вплинути на життєдіяльність нашого краю. Додаткові обмеження, встановлені рішеннями Регіональної комісії від 22 червня 2020 року № 23 та від 2 липня 2020 року № 26 щодо заборони діяльності закладів, що надають послуги з розміщення, у тому числі, баз відпочинку, майданчиків для кемпінгу, хостелів, санаторіїв, пансіонатів, літніх оздоровчих таборів, заборони регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень автомобільним транспортом у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні, обмеження надання послуг із громадського харчування, спричинили банкрутство суб’єктів підприємництва, скорочення працівників, зменшення надходження податкових платежів у місцеві бюджети та суттєво вплинули на рівень добробуту волинян і їх матеріального забезпечення.

— Водночас, — констатують депутати, — це не дає змоги отримати очікуваний результат зі зменшення захворюваності на COVID-19, позаяк при забороні діяльності або встановленні обмежень до офіційно зареєстрованих закладів та надавачів послуг, неофіційні продовжують свою діяльність, здійснюють «сірі» перевезення, надають послуги з відпочинку тощо.

Занепокоєння у депутатів облради викликає намагання посадових осіб державної влади заборонити лікування та оздоровлення учасників бойових дій в обласних комунальних лікувально-санаторних закладах «Пролісок» та «Лісова пісня». Їх турбує фактична бездіяльність Регіональної комісії щодо реагування на підтоплення сільськогосподарських угідь та населених пунктів північних районів області, яке сталося внаслідок випадання надмірної кількості опадів у останній декаді червня. Сотні селян і фермерів практично втратили весь майбутній урожай та сподіваються хоча б на якусь допомогу від держави.

Без депутатів ОДА громаду не почує і не зрозуміє

Дивує також відсутність співпраці Регіональної комісії з обласною радою. До складу Волинської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 17 квітня 2020 року № 235, не включено жодного депутата обласної ради чи інших органів місцевого самоврядування.

Враховуючи зазначене, керуючись статтею 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», депутати у своєму зверненні до голови ОДА вимагають ввести до складу Волинської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій представників органу місцевого самоврядування — Волинської обласної ради.

Якщо керівнику немає про що розповісти, він мовчить

Багато питань до керівника виконавчої влади області Юрія Погуляйка, який прибув на Волинь з Луганщини 3 грудня минулого року, нагромадилося і в журналістів. Однак той уперто уникає відвертої розмови з працівниками ЗМІ. Останні вже й забули, коли мали змогу зустрітися з головою ОДА. Складається враження, що Юрій Михайлович побоюється таких спілкувань.

В області в цій ситуації часто згадують, на жаль, вже спочилого в Бозі колишнього багаторічного голову облдержадміністрації Бориса Клімчука. Волинянин з діда-прадіда, він жив болями і радощами своїх земляків, переживав, коли не вдавалося чимось допомогти їм. Знаючи про проблеми меліорації, а нашому краю без неї не обійтися, він робив усе, аби випросити в столиці кошти на їх розв’язання. Сьогодні загинула значна частина майбутнього врожаю, опинилися під водою багато людських обійсть, а в регіоні навіть не оголошено надзвичайного стану. Через брак коштів нізащо ремонтувати насоси, аби відкачувати з меліоративних систем воду, чистити замулені канали, укріплювати захисні дамби, реставрувати старі або встановлювати нові шлюзи. Ба більше, в області, де понад 400 тисяч гектарів осушених земель, значна територія якої піддається затопленню і підтопленню, з ініціативи Державного агентства водних ресурсів затіяли масштабну реорганізацію водогосподарських підприємств, відбувається масове скорочення кадрів. І якщо сьогодні ситуацію ще якось піддається регулюванню, то незабаром може так статися, що за меліоративними системами просто нікому буде доглядати.

Волинська область.

Фото Івана СЕМЕНЮКА.