Зруйнований будинок по вулиці Канатній. Причина аварії — самовільне перепланування будинку. Триває відновлення будинку.
 


Зруйнований будинок по вулиці Ясній. Мешканців шести квартир відселили до пансіонату. Тривають роботи з відновлення.

Кажуть, що до біди й трагедії звикнути неможливо — біль втрати завжди важкий. Але якщо біда й трагедії трапляються чи не щотижня — до них, хай як гірко це казати, звикають. Саме це відбувається в Одесі, де майже щотижня падають аварійні і ветхі будинки.

Йдеться, звичайно, про історичний центр міста, де будівлям від 100 до 170 років. Вулиці Французький бульвар, Торгова, Канатна, Ясна, Дерибасівська, Рішельєвська, Середньофонтанська, де останнім часом сталися обвалення житлових будинків, є вулицями туристичних маршрутів. Та гості міста можуть на власні очі бачити, як буквально на їхніх очах руйнується стара Одеса.

Дивно, але факт. До нещодавнього обвалу частини житлового будинку по вулиці Ясній міська влада не мала точної інформації щодо якісної характеристики житлового фонду, який може опинитися за «червоною рискою».

Було проведено його екстрену інвентаризацію. І з’ясувалося, що в Одесі сьогодні 303 аварійних і 626 ветхих будинків, де проживають 5 795 і 13 278 осіб відповідно. Про те, що до середини ХХІ століття в Одесі почнуть падати житлові будинки, знають абсолютно всі інстанції — міські, обласні, національні, будівельні, контролюючі, екологічні. Впевненість ця базується на тому, що головний будівельний матеріал, який використовували під час зведення будинків в історичному центрі, — це камінь-ракушняк, термін життя якого становить не більш як 100 років. Ракушняк добували просто на будівельному майданчику — його розпилювали на цеглу, з якої викладали стіни. Каменоломні, схоже, утворили мережу легендарних катакомб. Ракушняк за своєю природою міцний, але пористий камінь, легко вбирає вологу і з часом перетворюється на такий собі глиняний кисіль, який уже не може тримати будівлю.

Вчені кажуть, що, знаючи дату зведення будинку, вони, застосовуючи метод математичного моделювання, можуть спрогнозувати терміни обвалення того чи іншого об’єкта з точністю до 10 днів. І моделювали. І результати моделювання повністю зійшлися. Самі розумієте, що чиновникам не цікаві дослідження вчених. Нецікаві з різних причин.

Але вік, хай як дивно це звучить, не є головною причиною, хоча є однією з основних, при руйнуванні історичних будинків. Найважливішим діагнозом стану «здоров’я» будинків-ветеранів стали якість експлуатації житлового фонду, систем каналізації та опалення, протікання дахів, відсутність ринв тощо. Іншими словами, одеські будинки руйнуються не через старість, а внаслідок варварського ставлення до житлофого фонду і зловживань забудовників.

— Та проблема, яка виникла сьогодні в місті, з’явилася через те, що роками не проводився поточний елементарний ремонт, — розповідає керівник громадської організації «Одеса під контролем» Олексій Асауленко. — Можу навести приклад. Припустимо, на половині будинку закінчується прогнила водостічна труба. Ціна питання — 300 гривень, щоб її замінити. Якщо цього не зробити, то волога, яка через неї потрапляє на будівлю, зруйнує фасад. Мине час, і мешканцям потрібно буде ремонтувати весь фасад, а це вже роботи капітального характеру. Якби це одразу ліквідували, вчасно відреагували, то сьогодні подібних ситуацій у місті не було б.

У багатьох європейських містах — від Берліна до Парижа та Амстердама — будинки стоять і не падають по 300—500 років. А до намокання каменю-ракушняка, про який згадувалося вище, крім протікання, зокрема, каналізаційних та опалювальних мереж, призводить точкова забудова і поява окремих масивних споруд, які «втискують» біля старих будинків.

«Вбивцями» історичних будинків стають багатоповерхівки.

Дослідження, яке провели експерти за фактом обвалення будинків на вулицях Торгова і Середньофонтанська, показали, що в обох випадках по сусідству проведено або активно ведуть забудову.

Коли споруджують чергову багатоповерхівку, підземний паркінг і ТРЦ, у землю вбивають величезні палі, що впливає, зокрема, й на потоки підземних вод. У результаті мокне і без того ослаблений фундамент прилеглих будинків, які буквально тріщать по швах. Кожен новобуд впливає на загальну ситуацію — пальовий фундамент порушує природний приплив ґрунтових вод, а врізки в каналізаційні інженерні мережі призводять до їх перевантаження і до множинних протікань, що, своєю чергою, призводить до ослаблення фундаментів старих будівель. І вони руйнуються.

Експерти наголошують: у всіх цивілізованих країнах, якщо будівництво дозволено, отже, всі експертизи пройдено, і будинки не падають. Якщо ж це сталося, треба розібратися і притягнути до відповідальності передусім тих, хто давав дозвіл на це будівництво, виділяв землю, підписував містобудівні папери тощо.

Забудовники всіляко заперечують свою провину в тому, що відбувається, прикриваючись пакетом паперів, у міськраді теж «не винні» і нарікають на реформу органів ДАБК. Мовляв, з 18 березня цього року набули чинності постанови Кабміну № 218 «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції» та № 219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду». Остання, серед іншого, припиняє дію постанови № 553 «Про затвердження порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» від 23 травня 2011 року, яка регулювала порядок інспекційного контролю. Отже, місцеві органи ДАБК втратили право проводити перевірки об’єктів будівництва і реконструкції. Як стверджують у міськраді, ця плутанина спровокувала низку нахабних будівництв: в Одесі подібних випадків уже понад шість десятків.

Одеські активісти не тільки огороджують небезпечні для перехожих ділянки, а й фотографують об’єкти, котрі руйнуються, щоб створити інтерактивну мапу потенційно небезпечних місць. «Насправді історичний центр лежить у руїнах», — впевнені ініціатори акції. За один день вони позначили на мапі понад 100 місць між вулицями Пантелеймонівській і Дерибасівській, а також Рішельєвській і Маразліївській. На кожній ділянці активісти залишали номер телефону відповідальних — начальника ЖКС та міських чиновників. «Усе, що залишається одеситам і туристам, — ходити центром, озираючись, щоб не прибило», — кажуть ініціатори акції в соцмережі. Утім, деякі одесити відзначають, що нині у місті проводять у рази більше реконструкцій, ніж ще кілька років тому.

Аналіз ситуації, пов’язаної з обваленням будинків, виявив ще одну несподівану причину виникнення катастрофічних ситуацій — іноді в цьому винні й самі мешканці.

Йдеться про самовільні перероблення всередині будинку. Приватні власники кардинально змінюють планування в квартирах для власної зручності, не замислюючись про наслідки. Така ситуація, наприклад, з будівлею, яка обвалилася на Ясній. У стіні, яка має бути однією з опор для всього будинку, прорубали чотири вікна. І зовсім не дивно, що стіна просто не витримала. У будинку на Канатній будівельники у такій само несучій стіні вирубали дві арки. Такі дії не можуть не позначитися на стійкості будівлі.

Одеса.

Фото сайту Думська.