Причому до найменших деталей. Цього разу її учасниками стали двоє чоловіків із села Пеньки Старокостянтинівського району.

Вони розсердилися на свого чотирилапого начебто за те, що він душив курей у дворі. Тож не придумали нічого іншого, як прив’язати його на залізному ланцюгу до автівки і затягнути кудись подалі від села. Те, що собака з переляку і від утоми не міг бігти, а просто волочився по асфальту на ланцюгу, їх зовсім не турбувало.

На цю жорстокість зреагували водії, що побачили цю моторошну картину на дорозі. Вони ж зупинили чоловіків, які знущалися над твариною, і викликали поліцію. А вже правоохоронці запросили на місце події працівників районної ветеринарної лікарні. Ті констатували, що тварина перебуває у шоковому стані, а її лапи стерлись об асфальт до крові.

Її поліцейські одразу передали в притулок ГО «Екозахист-Старокостянтинів». Там активісти взялись не тільки врятувати замордованого собаку, а й підшукати йому нових господарів. За словами нових доглядальників, навіть після всього пережитого собака не виявляв будь-якої агресії чи неадекватної поведінки. Єдине, що впадало в око, це те, що він боїться людей і дуже худий. Спочатку пес навіть не розумів, що можна їсти якусь іншу їжу, крім хліба та води. Не дивно, що в старих господарів він через голод міг полювати на будь-яку живність.

У притулку в «потерпілого» поступово загоюються не тільки фізичні, а й моральні рани. Він почав їсти, дедалі більше довіряє людям, а головне — проявляє свій добрий та товариський характер. Хоча для нього ця історія ще не закінчилась, бо тварина мимоволі стала учасником слідчих дій, і все ще з’ясовуються обставини всього, що сталося. Утім, можна не сумніватись, що її життя кардинально змінилось.

Швидше за все, зміни можуть очікувати і на її тепер уже колишніх власників. Проти чоловіків поліція порушила кримінальне провадження за жорстоке поводження з твариною. За цією статтею у разі доведення вини передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Але чи насправді понесуть вони таке покарання, сказати важко. Бо досі приклади того, щоб хтось відповідав за цією статтею по закону, назвати важко. Хоча слідство в справі за дуже схожими обставинами поліція вже проводила.

У листопаді минулого року розголос про те, що так само повівся зі своїм псом його колишній господар, розлетівся всією країною. Тоді багатьох обурив не так сам факт жорстокості, як те, що його вчинив обласний чиновник доволі високого рангу. Тоді під установою, яку він очолював, навіть збирались громадські активісти, вимагаючи справедливого розслідування справи та покарання того, хто так жорстоко познущався над чотирилапим.

З часом ця історія дещо підзабулась. А тепер просто повторилася. Щоправда, з огляду на те, що її учасниками стали не відомі люди, а сільські пенсіонери, цікавість до неї дещо менша. Чи не єдині, хто досі пильно стежить за розслідуванням обох справ, це громадські активісти, котрі врятували життя тварин.

Хмельницька область.

Фото ГО «Екозахист-Старокостянтинів».