Шкільні їдальні давно порожні. Спочатку карантин, потім літні канікули зачинили їх на довгу перерву. Проте проблеми шкільної каші та котлети настільки давні і заскорублі, що для їх розв’язання потрібен не один день. Тож і тепер їх обговорюють на різних рівнях.

Керівники та кухарі 37 хмельницьких шкіл та 41 дитсадка пройшли непростий шлях, щоб змінити меню. Виявилось, що для цього потрібні були бажання і воля міського голови Олександра Симчишина. Знаючи не з чуток, як діти харчуються в школах, бо в родині виховують троє синів, він став ініціатором змін. Для цього сам звернувся із пропозицією про співпрацю до популярного телеведучого і кухаря Євгена Клопотенка.

Але одних ідей замало. Нові шкільні рецепти необхідно затвердити в Держпродспоживслужбі. А для вихованців дитсадків над ними спеціально попрацювали технологи.

На виконання всіх бюрократичних умов довелось витратити майже півроку, доки в лютому малюки нарешті отримали на обід замість звичної каші-розмазні страви сучасної смачної, а головне — корисної кухні.

Звісно, не обійшлося лише зміною меню. Довелося звільнити частину кухарів, іншим — підняти зарплату, провести ремонти харчоблоків, оновити устаткування і загалом збільшити видатки міського бюджету...

Нові обіди сподобались і дітям, і батькам. З початком навчального року учні знову зможуть повернутись до оновленого меню. А в дитсадках обласного центру, котрі почали працювати, поліпшена кухня вже стає практикою.

Замість «дякую за обід» — припис

Утім, така ситуація далеко не у всіх навчальних закладах області. І про це йшлося на колегії ОДА.

За словами першого заступника начальника ГУ Держ-продспоживслужби в області Олександра Садов’юка, торік інспектори управління провели майже 1,8 тисячі перевірок освітянських їдалень. У результаті у 293 садочках та 372 школах керівники отримали різні приписи щодо ліквідації недоліків. Крім того, перевірили ще й постачальників продуктів. І там майже у половині із 163 перевірок так само не обійшлось без приписів. Далеко не у всіх випадках зауваження були критичними. Але саме ось такі «дрібниці» дуже часто роблять шкільні обіди просто нестерпними для дітей.

Та позбутись їх не вдається. Статистика 2020-го нагадує минулорічну. Після перевірок у 144 школах 124 знову отримали зауваження. А із 118 дитсадків не обійшлось без недоліків у 78. Тепер керівники цих закладів знають, що в їхніх їдальнях погано миють та дезінфікують обладнання, часто немає дезінфекторів, а ще — відсутні необхідні столові прибори та прибиральний інвентар.

Серед типових порушень — також відсутність термометрів у холодильниках, тож неможливо простежити за дотриманням відповідного режиму під час зберігання харчів. І дуже часто в документах на поставлені продукти відсутні дані про їх походження, якість, дату виготовлення, терміни зберігання...

Масло чи спред?

У Кам’янці-Подільському наприкінці лютого були обурені інформацією про те, що постачальник, вигравши тендер, замість масла завозить у дитсадки фальсифікат. Міській владі довелось навіть створити спеціальну комісію для розслідування цих фактів, а потім публічно пояснювати ситуацію і наводити дані лабораторного дослідження такого масла. Як тоді повідомив депутатам, журналістам, вчителям, батькам вихованців дитсадків заступник міського голови і голова спеціально створеної комісії Василь Сукач, продукція, зразки якої були відібрані в трьох дошкільних навчальних закладах, відповідає вимогам ДСТУ. Підтвердили це і начальник міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби в області Анатолій Лавський та начальник міського управління освіти і науки Сергій Мельник.

Тоді ж спеціалісти, які відповідають за харчування у дитячих садочках і школах, так само запевняли, що вся продукція має відповідну сертифікацію, а батьки можуть продегустувати кожну страву.

Формально на цьому робота спеціально створеної комісії була закінчена, а скандал мав би вичерпатись. Проте навіть після таких офіційних заяв далеко не всі повірили у правдивість результатів перевірок. А головне — у багатьох батьків так і залишились претензії до якості дитячих обідів. Навіть якщо вони і відповідають усім стандартам і нормам.

На рибу і м’ясо грошей не вистачає

Представники Держпродспоживслужби теж намагались проконтролювати двотижневі меню. Виявилось, що майже у третині навчальних закладів області вони залишаються не погодженими та направляються на доопрацювання. Головним чином через те, що там зазначається недостатня кількість та різноманіття обов’язкових для дітей продуктів. Як правило, замало риби, м’яса, молока та кисломолочних продуктів, фруктів.

Хто у цьому винен? Дефіцит фінансування. Якщо конкретніше — ті представники влади та місцевого самоврядування, які не змогли відшукати кошти для закупівлі необхідного переліку продуктів.

— Хороша їжа в закладах освіти — питання, яке не підлягає жодним дискусіям. Маємо зробите все, щоб гарантувати її якість та безпечність. До цього повинні долучитись усі відповідні служби, — переконаний голова ОДА Дмитро Габінет.

Фото з архіву автора.