До таких спроб належать і заява про потребу навести порядок із мовними квотами, закидання судів позовами окремих депутатів стосовно мовного закону, а також реєстрація та ймовірний розгляд у Верховній Раді законопроекту № 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в закладах освіти». Так, на площі Конституції перед будівлею Верховної Ради обурені люди наголошують, що ніколи не змиряться з «подарунком», який підготувала монобільшість до 30-ліття Декларації про державний суверенітет України та року із набуття чинності Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Цей проект є найбільшою загрозою українській мові й освіті, бо передбачає внесення змін у відповідні закони, зазначають активісти. На одному з плакатів напис: «Приберіть свої злі язики від мови».

Також активістам вдалося пронести під стіни Верховної Ради дрова. Вони підпалили символічну ватру і закликають не доливати олії у так зване навколомовне вогнище.

Нагадаємо, законопроект Максима Бужанського полягає у скасуванні частини закону про мови, яка вимагає перехід учнів 5—11-х класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року.

Профільний комітет Верховної Ради законопроект Бужанського відхилив, проте до порядку денного сесії він таки потрапив.

Не менш велелюдними були й акції у регіонах. Так, у Львові напередодні зібралися сотні небайдужих, які виступили проти зросійщення української освіти. Вони наголошували, що цей законопроект відстоює російські інтереси і аж ніяк не спрямований на консолідацію суспільства. Тим часом своє позачергове пленарне засідання депутати Львівської обласної ради вирішили провести в Києві. У такий спосіб вони хочуть підтримати протестувальників під стінами Верховної Ради. Про це у Фейсбуці повідомив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

На протести вийшли і прикарпатці.

P. S. На цій сесії народні обранці так і не розглянули цей законопроект.