На сайті музею є посилання на аудіотур. Завантаживши його у свій телефон, можна прослухати розповідь про об’єкти, розташовані на території, дізнатися про 20 років життя, проведених Пироговим у садибі в колишньому селі з назвою Вишня, тепер це територія міста.

— Уже маємо відгуки про те, що новою послугою скористалися в Ізраїлі, — розповіла «Голосу України» в. о. директора музею Любов Коваленко. — Електронного гіда беруть у помічники відвідувачі музею. Ходять територією і слухають розповідь.

Будинок, у якому проживав Пирогов, аптека, де приймав відвідувачів і пропонував ліки, інші приміщення в оточенні багаторічних дерев, липова алея, вічнозелені ялини.

За словами співрозмовниці, аудіогід супроводжує відвідувачів тільки територією музею. У приміщеннях будинку й аптеки екскурсії проводять екскурсоводи. Вартість послуг у житловому будинку — 70 грн, в аптеці — 30 грн, усипальниці — 40 грн (церква-некрополь розташована за межами садиби. — Авт.) За вхід на територію музею дорослі сплачують 10 гривень.

Програму аудіогіда створив старший науковий співробітник, лікар за фахом Олег Кланца. До речі, свого часу директорами музею працювали його батьки: спочатку батько Павло Авксентійович, а потім упродовж 42 років мати Галина Семенівна.

Карантин вніс зміни в роботу музею. Як пояснила Любов Коваленко, у групових екскурсіях не повинно бути більш як п’ять осіб. Якщо така кількість переважає, їх ділять на групи. На території кількість присутніх не обмежують. У вихідні вінничани приходять «по здоров’я до Пирогова». Своєрідними ліками є благодатна атмосфера: чисте повітря, спів птахів, шелест вітру — все це заспокоює людину, додає сил.

— Наш колектив виконує ще й наукову складову, — додає Любов Коваленко. — Підтримуємо медичний експеримент з догляду за тілом Пирогова. Останню ребальзамацію виконали винятково зусиллями українських учених, зокрема, Вінницького національного медичного університету, що носить ім’я Пирогова. Зробили її безпосередньо у Вінниці. Раніше до непростої процедури залучали росіян.

Вінницька область.