Люди заявили про готовність іти на радикальні заходи — 22 липня перекрити трасу Харків—Сімферополь. Це спричинить справжній колапс, адже в розпал курортного сезону нею масово їдуть відпочивальники.

Як розповіли в ОДА, працівники Таврійського та Василівського цехів комунального підприємства «Облводоканал» за березень отримали частину грошей, за квітень—червень зарплату не виплатили повністю. У сім’ях уже склалася критична ситуація: немає за що купити необхідні харчі, оплатити комунальні послуги, виплатити кредити, оплатити навчання. Без зарплати залишилися майже 250 співробітників.

За словами начальника Таврійського цеху Ігоря Д’яченка, акція з перекриття траси спрямована на те, щоб привернути увагу представників влади до цієї проблеми. Адже оптові замовники води не платять за отриманий товар, при цьому населення на 96—100 відсотків розраховується. На сьогодні всі цехи «Водоканалу» працюють у штатному режимі.

Директор Василівського цеху КП «Облводоканал» Олексій Москот зазначає, що зарплатні борги становлять у Василівському цеху майже 1,6 мільйона гривень, у Таврійському — 2,6 мільйона без урахування податків.

Значну дебіторську заборгованість перед КП «Облводоканал» мають ліцензіати, дебіторська заборгованість станом на
1 липня становить понад 48 мільйонів гривень (КП «Бердянськводоканал» — 22,6 мільйона, ТОВ «Чиста вода Бердянськ» — 15,2 мільйона, КП «Павлівський СКГ» — 1,2 мільйона, СКП «Конка» — 5,8 мільйона гривень та інші).

Попри те, що в Бердянську триває курортний сезон, підприємство ніяк не реагує на звернення й не дотримується судового акта. Тому адміністрація КП «Водоканал» не має можливості виплатити поточну заробітну плату й накопичені борги.

«На сьогодні «Облводоканал» перебуває в дуже скрутному становищі. Судові позови до КП «Бердянськводоканал» виграно, але далі звернень справа не пішла. Жоден наш позов за виплатою заробітної плати не було відхилено. Інших методів впливу, окрім як перекрити трасу, у нас немає. У такий спосіб ми привертатимемо увагу влади до цієї проблеми. Також ми звертатимемося із заявами до поліції та СБУ. Є ймовірність того, що якщо люди не почнуть отримувати хоч частково свої гроші, вони почнуть звільнятися. Передусім ми боїмося залишитися без фахівців, тоді наше підприємство просто не зможе працювати», — зазначив Олексій Москот.

Голова Василівської райради Денис Калінін вважає за необхідне шукати шляхи виходу із цієї кризової ситуації спільно.

«Працівники «Облводоканалу» хочуть отримати зарплату, на яку вони мають право. Але за рахунок тих підприємств, які нам винні гроші. Працівники «Водоканалу» просять допомоги і вплинути на оптовиків-боржників, які не розрахувалися. На сьогодні тарифи підприємства збалансовані, однак хронічні неплатежі комунальних підприємств призводять до втрати коштів. На проблему заборгованості має звертати увагу й обласна влада, й органи місцевого самоврядування. Я сподіваюся, що буде знайдено необхідні кошти й буде можливість пообіцяти працівникам щось реальне і визначити строки погашення заборгованості із зарплати. Сьогодні немає розуміння, де й коли можуть надійти кошти», — зазначив генеральний директор КП «Облводоканал» Сергій Басанський.

Запорізька область.

Фото прес-служби Запорізької ОДА.