Місцева оаза — місце відпочинку односельців та заїжджих рибалок.

У Рівному відбувся аукціон з продажу права оренди земельної ділянки водного фонду для рибогосподарських потреб на території Малодорогостаївського старостинського округу Млинівської ОТГ — йдеться про ставок площею 4,05 га, який перебував в оренді з 2007 року. Участь в аукціоні взяли шість заявників. Початкова ставка оренди становила 1859,43 грн. Однак у процесі активних торгів крок за кроком на фініші торгів сягнула 105 тисяч гривень на рік.

Чому, власне, відбувся аукціон, якщо орендар користувався водним плесом 13 років поспіль? Причина банальна: людська забудькуватість, бо орендар забув пролонгувати договір оренди на новий термін, як це було передбачено в договорі, і отож втратив час. Однак, аби не втратити ще і ставок, сам ініціював проведення аукціону. Звісно, важко було передбачити таку кількість конкурентів і кінцевий результат торгів.

Склалася атипова ситуація, адже загалом середня вартість оренди водного плеса становить 1,7—2,5 тис. грн на рік. А тут нагнали у понад п’ять десятків разів! Не виключено, що серед учасників аукціону були й охочі створити дует, чи тріо, аби спільно керувати ласим шматком сільської перлини, на яку накинули оком. Тому й попередній орендар боровся до кінця, бо не хотів втрачати ділянку, в яку роками вкладав кошти, зусилля, нерви і, без перебільшення, душу, відтак справді перетворив ставок на місцеву оазу — місце відпочинку односельців та заїжджих рибалок, облагородивши та зарибнивши водойму. Бо зовсім не хочеться вірити, що учасники аукціону штучно наганяли ціну.

За словами фахівців із земельних питань, було б не дивно, якби ділянку із земель водного фонду вперше виставляли на аукціон з продажу права оренди, і в такому разі кінцеву пропозицію конкуренти нагнали, як кажуть, до захмарного рівня. Відтак кінцеву орендну ставку за 4,05 га водного плеса вони вважають необґрунтованою, однак у конкурентній боротьбі, відомо, допустимі будь-які законні методи. Для порівняння: оренда сусіднього 25-гектарного ставка коштує орендарю 10 тис. грн на рік.

Отож можна стверджувати: з одного боку, попередній орендар став переможцем торгів: хоч і за величезну суму, та зберіг своє «дітище». З іншого, відтепер сплачуватиме 105 тисяч гривень щорічно до бюджету Млинівської селищної ради за оренду (звісно, якщо укладе відповідний договір з департаментом екології при Рівненській ОДА). Для порівняння: у попередні роки орендна плата за цей ставок становила майже 2 тисячі гривень на рік.

Млинів
Рівненської області

Фото автора.