У рамках робочої поїздки до Миколаївського гарнізону командувач Військово-Морських сил Збройних Сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа зустрівся з головними старшинами та сержантами підпорядкованих військових частин. Темою зустрічі стало обговорення стану справ у сержантському корпусі.

Насамперед командувач ВМС ЗС України окреслив три пріоритетні напрями діяльності та довів головні вимоги, які він визначив, після того як очолив національні ВМС.

— По-перше, це особовий склад. Я хочу, щоб ви зрозуміли та пояснили своїм підлеглим, що сьогодні для мене особисто на першому місці — люди. Наприклад, щоб підготувати командира корабля, необхідно понад 10 років.

Підготувати старшину чи сержанта — не менш як 3 роки, якщо вже говорити про рівень батальйону й вище — то це 5—7 років. Усе це час та величезні ресурси, які витрачає держава на підготовку та утримання кожного військовослужбовця, — сказав контр-адмірал Неїжпапа. — Ми можемо побудувати чи отримати кораблі та сучасну військову техніку, але без підготовленого особового складу їхня експлуатація буде недовгою. Тому ми маємо зберегти людей, докласти максимум зусиль, щоб підготовлені фахівці не залишали службу.

Другим напрямом, на якому наголосив контр-адмірал Олексій Неїжпапа, є перспективи розбудови українських ВМС, створення розгалуженої інфраструктури та оновлення корабельно-катерного складу. Зокрема, він повідомив про плани щодо передачі ще двох катерів типу «Айленд» та катерів типу «Марк VI» у рамках військової допомоги США Україні, а також про можливості вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

Третій, і не менш важливий, напрям діяльності сержантів та старшин — лідерство, адже тільки за лідером люди без вагань підуть у бій та здолають будь-які труднощі.

— Від вмінь та навичок сержантів і старшин, розуміння обстановки, командирських якостей залежать життя і здоров’я підлеглих. І якщо сержант чи старшина не перейматиметься цими питаннями, він може втратити управління, а отже, і життя людини. Не будьте байдужими, будьте лідерами і вчіть цього своїх підлеглих, — звернувся командувач ВМС ЗС України.

Наприкінці зустрічі контр-адмірал Олексій Неїжпапа відзначив високий внесок сержантів та старшин у питання розбудови національних ВМС, подякував за їхню службу та побажав успіхів у подальшій роботі. Він пообіцяв, що подібні заходи відбуватимуться й надалі.

Слід зауважити, що зустріч тривала у форматі живої бесіди, де кожен військовослужбовець міг висловити свою думку та озвучити командувачу проблемні питання, які сьогодні хвилюють сержантів та старшин.

Служба зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.

Фото служби зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.