Навчальний процес проводиться на основі концепції ступеневої освіти, яка передбачає подальше навчання випускників коледжу за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр» та «магістр». Після закінчення коледжу його випускники, відповідно до здобутої спеціальності, призначаються на посади сержантського (старшинського) складу.

Для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» приймаються на перший курс на денну форму навчання відповідно до державного замовлення особи, які здобули повну загальну середню освіту, відповідають вимогам Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

Навчання курсантів у Військовому коледжі здійснюється в статусі військовослужбовця протягом усього строку навчання.

Сьогодні Військовий коледж сержантського складу здійснює підготовку військовослужбовців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» з терміном навчання 2,5 року та проводить курси підвищення кваліфікації сержантського складу середнього та вищого рівнів з терміном навчання 6 та 3 місяці.

У Військовому коледжі на базі повної загальної середньої освіти здійснюється підготовка військових фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» за спеціальностями:
музичне мистецтво;

монтаж і експлуатація електроустаткування електростанцій і енергосистем;
організація перевезень і управління на автомобільному транспорті;
обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів;
адміністрування у військових підрозділах (рота, батальйон);
організація зберігання озброєння, військової техніки та майна;
експлуатація озброєння і техніки інженерних військ;
радіаційний та хімічний контроль;
організація та техніка протипожежного захисту.

У Військовому коледжі сержантського складу майбутні фахівці здобувають знання, уміння, навички, які забезпечують їх культурний та духовний розвиток.

Військовий коледж сержантського складу здійснює освітню діяльність з підготовки професійного сержантського складу середнього та вищого рівня для потреб Збройних Сил України.

Телефони приймальної комісії Військового коледжу сержантського складу Національної академії сухопутних військ: (032) 239-81-52, (093) 639-05-84, (067) 150-68-59.

Ігор ЦЕЛЮХ, тимчасово виконувач обов’язків начальника Військового коледжу сержантського складу,  підполковник.