Застосували при цьому міномети 120-мм калібру, озброєння БМП, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети, БПЛА й стрілецьку зброю.

«За минулу добу, у результаті ворожих обстрілів, четверо українських військовослужбовців отримали поранення. Вони були евакуйовані до медичної установи, їм надано необхідну допомогу лікарів», — йдеться у повідомленні прес-центру ОС.

Цього самого дня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи з урегулюванню ситуації на Донбасі (у форматі відеоконференції). За її підсумками, прес-служба Президента України повідомляє про «прорив у Мінському процесі». А саме про те, що досягнуто домовленості про «застосування заходів щодо посилення режиму припинення вогню до повного врегулювання міжнародного збройного конфлікту на території українського Донбасу». Режим тиші має включитися з 27 липня. «Відповідні заходи погоджені на ТКГ Україною та Росією й підтримані ОБСЄ», — наголошується у повідомленні.

Також у рамках політичної групи було зазначено, що вибори на тимчасово окупованих територіях України можливі лише після «всеосяжної деескалації», виведення іноземних військових підрозділів і техніки, роззброєння незаконних збройних формувань, відновлення контролю з боку уряду України над україно-російським кордоном.

«У рамках гуманітарної групи українська сторона, як і було домовлено, передала списки осіб на взаємне звільнення і очікує того ж від іншої сторони», — сказано в інформації за підсумками засідання ТКГ, розміщеній на офіційному сайті глави держави.

Однак експерти звернули увагу на коментар до цих мирних домовленостей, який розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці Сергій Сивохо, екс-радник секретаря РНБО. Він повідомляє про підписання пакета додаткових заходів із припинення вогню. «Заборона стосується розвідувально-диверсійної діяльності, наступальних операцій, використання безпілотників, снайперської та іншої зброї, розміщення важкої техніки й артилерії в населених пунктах», — пише Сивохо.

Як відомо, всі попередні погоджені у форматі Україна — ОБСЄ — Росія режими тиші зривалися «іншою стороною». Проросійсько-окупаційні війська хронічно ігнорували приписи Мінська. Вони ж перешкоджають роботі моніторингових груп ОБСЄ, які покликані контролювати дотримання досягнутих домовленостей. І немає жодної гарантії, що цього разу все піде за викладеним планом.