22 липня, як уже повідомляв «Голос України», в римо-католицькому соборі святого Олександра в Києві попрощалися з військовим медиком 35-ї бригади морської піхоти сержантом Миколою Ільїним, який загинув 13 липня під час спроби евакуації пораненого бійця в районі селища Зайцевого. Етнічний білорус був громадянином Естонії.

У командуванні ООС розповіли BBC News Україна деталі про загиблого медика та смерть пораненого морського піхотинця, якого не змогли евакуювати з поля бою.

Зокрема, там повідомили, що тіла загиблих на момент передачі українській евакуаційній групі «Евакуація-200» мали незворотні трупні зміни, що може свідчити про те, що їх не зберігали за всіма правилами у морзі. Самі загиблі були без своєї військової форми.

Крім того, тіло військового медика Миколи Ільїна розрізали: «Незрозумілим і кричущим є факт відносно розтину тіла полеглого військового медика», — зазначають в ООС.

«Окрім того, встановити, з якої зброї було вбито військового медика, за результатами судмедекспертизи було неможливо через те, що уражені органи та кістки, а також вбивчі елементи були вилучені представниками російсько-окупаційних військ у морзі Горлівки на тимчасово окупованій території Донецької області», — йдеться у повідомленні командування ООС. У штабі Операції об’єднаних сил також повідомляють, що група евакуації виявила російську протипіхотну міну ПОМ-2.

Такі міни заборонені Оттавською конвенцією та виготовляються виключно в Російській Федерації. ПОМ-2 встановлюють дистанційно, вона має період самоліквідації від 4 до 100 годин.

Вл. інф.