Знавці називають її єдиною дерев’яною світською спорудою другої половини ХVIII століття на території України. Йдеться про садибу козацького старшинського роду Дараганів у Козельці, яка називається Покорщина.

Вона перебуває у жахливому стані, що констатувала і Чернігівська обласна рада, затвердивши плани реставрації пам’яток культури та архітектури на 2020—2022 роки. Фахівці музейної справи звернулися з листами до міністра культури Олександра Ткаченка, голів обласних ради та адміністрації — відповідно Ігоря Вдовенка й Андрія Прокопенка, в яких заявляють про свою рішучість боротися за збереження пам’ятки української культури.

«Ми дізналися про те, що справді у 2007—2008 роках у Львові, в інституті Укрзахідпроектреставрації розроблено проект реставрації цього ансамблю, — кажуть автори звернення. — Від себе хочемо додати, що це замовлення адресовано саме до львівської майстерні не випадково, адже впродовж кінця ХХ століття і нині це єдина реставраційна майстерня в Україні, яка має величезний досвід роботи з українською дерев’яною архітектурою. Зараз, виходячи з документів подальшої реставрації, ми дивуємося: кому саме замовлено корекцію первісного плану реставрації і чому її не робили автори первісного проекту, що значно заощадило б гроші».

Стан садиби потребує негайного втручання фахівців — вона може не пережити осінніх дощів та зимових снігів. Унікальний парк навколо садиби ніхто не доглядає — свіжі пні свідчать про це. З програми незрозуміло, коли почнеться реставрація, тож митці заявляють: «Ми підіймаємо сполох, залучаючи сюди і Міністерство культури. Чекаємо конкретних дат проведення реставраційних робіт. І не через місяць, а найближчими днями, адже через місяць може бути пізно».

Листи підписали доктори і кандидати мистецтвознавства, спеціалісти Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, художники.

Чернігівська область.