Саме вони вносять найбільшу лепту в бюджет регіону. З урахуванням цього взялися реформувати систему професійної освіти.

Як зазначає Олександр Свистун, який проходить стажування на посаду заступника голови ОДА, промисловість має найвищу оплату праці й одночасно дефіцит робочих кадрів. У сфері туризму відчувається великий дефіцит якісних трудових ресурсів. А в сільському господарстві існує тенденція переходу від ручної праці до механізованого обробітку.

Усе це вимагає нових підходів до кадрового питання. «Важливо, щоб учні закладів професійно-технічної освіти мали якісну підготовку до роботи на сучасній техніці», — каже чиновник.

На його думку, реформування професійно-технічної освіти має бути спрямоване на забезпечення сучасних потреб роботодавців регіону у кваліфікованих робітниках і розширення можливостей зайнятості, професійної реалізації випускника закладу професійної освіти.

Для цього нинішнього року запланована реалізація низки важливих проектів. Один із них — створення двох навчально-практичних центрів на базі Михайлівського вищого професійного училища (загальна вартість проекту — 12 186 тисяч гривень) і Запорізького політехнічного центру професійно-технічної освіти (1 738 тисяч гривень). Також на базі Запорізького машинобудівного вищого професійного училища розраховують створити виробничий майданчик (вартість проекту — 4 190 тисяч гривень).

В області також планують реалізувати проекти Програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України», оновити матеріально-технічну базу закладів, придбати STEM-лабораторії.

У департаменті освіти і науки ОДА вважають, що регіону необхідні заклади, що мають інфраструктуру високого рівня (якісно відремонтовані будівлі, майданчики), сучасне навчальне встаткування, меблі та техніку. Заклади, які забезпечують високий рівень навчання і є привабливими для учнів і батьків, включно з тими, хто представляє бізнес-сектор.

«Ці заклади забезпечуватимуть інноваційний зміст освіти, матимуть сучасні навчальні плани та програми, які повністю відповідатимуть вимогам ринку праці й потребам наших соціальних партнерів. Саме модернізація мережі закладів повинна стати основою Стратегії розвитку професійно-технічної освіти», — зазначає заступник директора департаменту Олена Сороченко.

Довідково

У Запорізькій області функціонують 29 закладів професійно-технічної освіти й п’ять навчальних центрів при кримінально-виконавчих установах закритого типу. Заклади професійно-технічної освіти відвідують приблизно 13 000 учнів. Підготовка здійснюється для шести галузей економіки за 87 спеціальностями.

Фото прес-служби Запорізької ОДА.