Про це «Голосу України» розповіли в Дніпропетровській обласній прокуратурі. Так, під час проведення санкціонованого обшуку в приміщенні аптеки співробітники Нацполіції та прокуратури виявили медичні препарати, які мають обмеження щодо вільного доступу, без відповідних документів постачання, обліку, зберігання та відпускання.

Трофеї правоохоронців становлять більш як 1100 таблеток без маркування; понад 80 конвалют, що містять 800 таблеток з маркуванням «Теофедрін-ІС», «Ефін», «Кодетерп» тощо, ампули з написом «Прозерін», «Корглікон» і т. п., а також понад 20 тис. грн.

«Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 320 КК України (порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів). Досудове розслідування триває, встановлюються причетні до злочину особи», — зазначають у прокуратурі.

Особливо дивуватися, напевно, не доводиться. Зловмисники найчастіше відчувають свою безкарність і діють зухвало. А що їм заважає? Згадати хоча б нещодавній випадок у Дніпрі. Тоді під варту співробітники СБУ взяли прокурора однієї з місцевих прокуратур міста, який за хабар у 7 тис. дол. обіцяв місцевій мешканці закрити справу про зберігання наркотиків.

Тому такий вільний обіг наркотиків у криворізькій аптеці це, скоріше, уже система. Ще обговорюють випадок, коли в Дніпрі виявили аптеку, в якій такі ліки продають без рецепта абсолютно всім охочим. Активісти відправили 15-літнього підлітка з камерою, який спробував купити такі препарати. Жодних проблем із цим не виникло.

«Більше того, фармацевти не просто відпускають такі ліки, а й дозволяють вживати їх прямо в аптеці чи поруч із нею», — повідомляли активісти. Вони зняли факт продажу на відео й надали його співробітникам патрульної поліції. Вдалося підтвердити факт незаконного продажу «Кодепсіна», «Кодтерпіна», «Кодетерпа». У них міститься речовина кодеїн, що має наркотичний ефект. Також був знайдений «Налбуфін» в ампулах, а навколо аптеки лежало безліч шприців.

Як видно, правової оцінки в цьому випадку не було зроблено. І чи буде вона відносно аптекарів із Кривого Рогу — незрозуміло.

Дніпропетровська область.

Фото прес-служби прокуратури області.