У гарячу жнивну пору фермери Херсонщини просто криком кричать через нестачу робочих рук. За світловий день у полі «сезонникам» платять по 500 гривень і більше, але охочих смажитися під палючим сонцем посеред степу небагато. Відтак 30-річний мешканець одного із сіл Скадовського району вирішив скористатися сприятливою для нього кон’юнктурою — набрав собі «рабів» і почав здавати їх напрокат під виглядом «бригадира» (так він себе називав).

Обіцянками гарних заробітків і безтурботного життя на всьому готовому він заманив до рідного села тринадцять бідняків та безхатченків з Кіровоградської та Закарпатської областей (в тому числі двох жінок). «Безтурботне життя» вони вели у старезній халупі без жодних зручностей, годували їх борщем та кашею. Грошей їм рабовласник не платив жодних — хіба що вряди-годи купував цигарки. При цьому люди гарували на полях з дня на день по тринадцять-чотирнадцять годин, і марніли просто на очах. А належну їм платню, що становила 40—50 гривень за кожну відпрацьовану годину, «бригадир» просто привласнював, залякуючи поневолених.

Зрозумівши, до якої халепи втрапили, двоє незаконно утримуваних чоловіків зуміли втекти з імпровізованої «тюрми». Вони звернулися до першого зустрічного перехожого і попросили в нього телефон, аби зробити один-єдиний дзвінок — на 102. Реакція не забарилася: звільняти «рабів» примчала ціла команда правоохоронців, включно із бійцями спецпідрозділу «Корд». Вони й звільнили усіх бранців віком від 19 до 53 років. Тепер усі вони отримують як медичну, так і психологічну допомогу, запевнив виконувач обов’язків начальника відділу комунікації Головного управління Національної поліції Херсонщини Віталій Байдаров. Що ж до «рабовласника», то він за торгівлю людьми після завершення слідства постане перед судом.

Херсонська область.