Три тижні поспіль щопонеділка та щочетверга люди різного віку приходили збирати сміття.

Два роки тому цю територію екоактивісти вже прибирали, однак вся робота пішла нанівець: лавочки та табличку у вигляді серця з надписом «Тут б’ється серце Житомира» зламали, сміттєвий бак вкрали, а насипану у вигляді серця клумбу закидали, попередньо викопавши всі посаджені квіти.

Молодь, яка «відпочиває» біля так званої «барної стійки», час від часу продовжує «відпочинок» і тут. Сміття після себе не прибирають, а бездумно кидають у кущі чи вниз, на схили Кам’янки. Баки теж скидають вниз, тим самим ще більше сприяючи утворенню стихійного сміттєзвалища в центрі Житомира.

«Ми з подругами прийшли на Замкову гору, де побачили купу сміття, залишки таблички та клумби у вигляді серця. Вирішили звернутися до друзів та незнайомих людей, щоби прибрати бруд. І своїми діями показати, що тут — «серце» нашого міста», — розповіла організаторка прибирання Свєтозара Батенькова.

Тому свідомі житомиряни знову прибирають територію, яку вандали закидали пляшками, папером, битим склом, пластиком, шприцами та цеглою. Остання — з муру, якій ніби підтримує магістрат. На жаль, мур у занедбаному стані та становить небезпеку, адже коли хтось зверху на нього виходить, то цегла починає сипатися, і одного дня може обвалитися і травмувати людину.

Активістів почули чиновники. «Ми завжди підтримуємо пропозиції громади допомогти прибрати місто. Тому на чергове звернення щодо акції «Зробимо серце Житомира чистим» вийшли на зв’язок із організаторами. Нас попросили надати автотранспорт для вивезення сміття, що й було зроблено. Сам сквер на Замковій горі прибирають комунальні служби щоденно. Це один із проблемних об’єктів: «барна стійка» вабить молодь, яка залишає після себе дуже багато сміття. Територія, про яку турбуються екоактивісти, не входить до складу скверу, раз на тиждень її прибирають працівники інспекції з благоустрою Житомира», — розповів в ефірі радіо «Житомирська хвиля» Віталій Шевчук, заступник начальника управління комунального господарства Житомирської міськради.

До чергового прибирання долучилися представники інспекції з благоустрою міста. Між ними та екоактивістами відбулася конструктивна розмова з подальшої співпраці. Адже в планах — очистити схили Кам’янки, упорядкувати клумбу у вигляді серця, вирішити питання зі сміттєвими баками, встановити лавочки та скульптуру Воїна-Житомира. Лавочки та скульптуру екоактивісти вже мають.

Житомир.

Фото автора.