Про це повідомляє прес-центр операції Об’єднаних сил.

«Командування Об’єднаних сил підтверджує, що цей наказ про припинення вогню відповідає нинішнім заходам, які були визначені тристоронньою контактною групою й набули чинності з 00:00 години 27 липня 2020», — йдеться в повідомленні.

Але вже о 0:20—0:45 противник обстріляв підрозділи 36-ї окремої бригади морської піхоти зі стрілецької зброї, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. Друге порушення перемир’я з боку найманців РФ зафіксовано о 9:00... Про це вчора під час брифінгу розповів Командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко.

А напередодні наміченого режиму тиші збройні формування РФ 13 разів відкривали вогонь по українських позиціях біля Водяного, Південного, Широкиного, Пищевика, Пісків, Опитного та Лебединського, зокрема й з мінометів калібру 120 мм і 82 мм. А також неподалік Новомихайлівки противник замінував українські позиції протипіхотними мінами ПОМ-2 за допомогою протитанкових гранатометів.

«Такі міни заборонені Оттавською конвенцією й виготовляються виключно в Російській Федерації. ПОМ-2 встановлюються дистанційно й мають період самоліквідації від 4 до 100 годин. Підступність провокації полягає в тому, що незабаром, уже під час дії перемир’я, міна може здетонувати, і вибух розцінюватимуться як обстріл з боку українських позицій або підрив українських воїнів на власних мінах. Тобто, у будь-якому разі, як зрив повного й всеосяжного режиму припинення вогню», — підкреслюється в повідомленні штабу ОС.

Нагадаємо, 22 липня ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі домовилася про «повне й всеосяжне припинення вогню» на лінії розмежування. При цьому було виписано «додаткові заходи», покликані забезпечити це перемир’я. Зокрема, заборона на застосування вогню, розміщення важкого озброєння в населених пунктах, заборона на наступальні й розвідувальні дії, на використання безпілотних літальних апаратів... За порушення передбачено «ефективне застосування дисциплінарних заходів і повідомлення про них координатору ТКГ», який інформує про цей усіх його учасників...

У перший день призначеного у форматі «Україна — ОБСЄ — РФ» перемир’я і начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак, і Командувач ОС Володимир Кравченко, і Міністерство оборони України зробили низку заяв із приводу дотримання українською стороною умов режиму тиші. Усі вони зводилися до такого: заходи повного й всеосяжного припинення вогню не позбавляють українських воїнів змоги діяти відповідно до норм міжнародного гуманітарного права й національного законодавства України. При цьому підрозділи зі складу ОС готові дати належну відсіч ворогу в разі порушення домовленостей...

У повідомленні прес-центру ОС ідеться також, що в ООС працює кол-центр, «і кожен військовослужбовець, у якого нібито вилучають штатне озброєння, може звертатися за номером телефону, який є в кожній військовій частині».

Командувачв ОС Володимир Кравченко запевнив: «У разі порушення противником режиму тиші й створення загрози їхньому життю, відповідь Збройних Сил України буде миттєвою і рішучою».

А Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак висловив сподівання, «що ця масштабна фундаментальна спроба забезпечити глобальне перемир’я дасть змогу нашим політикам і дипломатам, зміцнюючи обороноздатність держави, рухатися далі для досягнення довгоочікуваного миру». Про це йдеться в заяві Хомчака, оприлюдненій на сторінці Генштабу ЗСУ у Фейсбуці.

Водночас прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що РФ не може гарантувати припинення вогню на Донбасі, «тому що не Росія є учасником конфлікту на південному сході України», передає ТАРС.