Лікар-уролог Юрій Білик, який був заступником головного лікаря районної лікарні у Володимирці, а тепер працює заступником головного лікаря в Рівненському клінічному лікувально-діагностичному центрі імені В. Поліщука, розповідає про унікальне обладнання для малоінвазивних операцій при лікуванні пацієнтів із сечокам’яною хворобою. Воно в рази пришвидшує і здешевлює лікування пацієнтів — але про нього поки що мало хто знає у районах області. Хоча третина всіх пацієнтів — із Вараша і Володимирця.

У Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім. В. Поліщука (це комунальний заклад Рівненської обласної ради) закупили унікальне обладнання, аналогів якому в Західній Україні у комунальних закладах медицини немає. Кошти на нього — 15 мільйонів гривень — виділили з обласного бюджету. А працює на ньому лікар-уролог, депутат Рівненської обласної ради Юрій Білик (на знімку):

— У 2019 році в діагностичному центрі створили центр літотрипсії та малоінвазивної урології, щоб сконцентрувати всі можливі неінвазивні та малоінвазивні методи лікування амбулаторних пацієнтів із сечокам’яною хворобою в одному закладі та замкнути весь процес лікування пацієнтів в одній установі.

У 2018 році в центрі встановили гольмієвий «зелений» лазер німецької фірми Dоrniег, модель Н Solvo 30. Цей апарат — єдиний в області, і не всі сусідні області можуть похвалитися таким обладнанням. Ми швидко освоїли методику і розпочали проводити контактні лазерні літотрипсії (дроблення каменів сечових шляхів за допомогою лазерного волокна, яке контактує з каменем).

Наприкінці 2019 року ми закупили обладнання, яке дає змогу розбивати каміння сечовидільної системи іншим методом — безконтактним (тобто від джерела генерації ультразвукових хвиль, яке руйнує каміння, але не контактує з пацієнтом). Така методика існує у світі ще з початку 1990-х і щороку вдосконалюється, але обладнання надзвичайно дороге, тому важкодоступне державним закладам.

Сучасний медичний апарат — дистанційний літотриптор, що встановили у нашому діагностичному центрі, єдиний в області, і став просто знахідкою для лікування мешканців Рівненщини, — з гордістю каже лікар.

— Для нас це дуже велике досягнення. Адже новий та сучасний апарат для дистанційної (безконтактної) літотрипсії Dornier Compact Sigma дасть змогу лікувати пацієнтів із сечокам’яною хворобою максимально ефективно, — розповідає заступник головного лікаря діагностичного центру Юрій Білик. — Тепер ми успішно проводимо амбулаторним пацієнтам подрібнення каменів сечових шляхів, які потім виводяться природним шляхом.

Такі методи є одними з найбільш сучасних і мають беззаперечну перевагу — всі маніпуляції здійснюються без оперативного втручання — тобто без хірургічних розрізів. Фактично пацієнт після безконтактного подрібнення вже через дві-три години іде додому, а не лежить у лікарні.

Після кількамісячної підготовки персоналу на літотрипторі почали працювати з травня 2020 року. В області є лише три лікарі, які навчені методики безконтактного дроблення каміння. На сьогодні вже зробили 57 операцій.

— Скільки коштує дистанційне і лазерне видалення каменів? — цікавимось.

— Ви ж знаєте, що з 1 квітня 2020 року кожну надану медичну послугу оплачує Національна служба здоров’я України. Але, на жаль, тут ми стикнулися з проблемою — всі амбулаторні послуги оцінено в єдиний тариф — 49 гривень, які отримує заклад за лікування одного пацієнта. Це мізерні кошти, які не дозволять навіть здійснювати поточний технічний нагляд апарата, а це 20—30 тисяч гривень на рік.

Але техобслуговування — ще не найдорожча стаття утримання. Електромагнітне джерело в апараті, яке генерує ультразвукові хвилі, що руйнують камені, має обмежений ресурс (його вистачає на лікування 300—350 пацієнтів, або приблизно на рік роботи). І коштує воно майже 1 мільйон гривень — от вам і вся арифметика.

Якщо порівнювати з тим самим «зеленим» лазером, то, для прикладу, там лазерне волокно, якого вистачає на 10 процедур, коштує 1600 євро, а нам повертають лише 49 гривень. Зверну увагу, що ми взагалі не говоримо про заробітну плату працівників.

Ми вже кілька місяців ведемо перемовини та переписку з Національною службою здоров’я, пояснюючи необґрунтованість тарифів, які вони повертають нам за лікування. Але поки що безуспішно.

Якщо нічого не зміниться і держава не знайде кошти на оплату утримання такого високотехнологічного обладнання як «зелений» лазер чи дистанційний літотриптор, то всі фінансові витрати змушені будемо перекласти на пацієнта.

Наразі ми вже розробили тарифи на платні послуги: вартість такої безконтактної операції із дроблення каміння вартуватиме від 2 до 5 тисяч гривень. Аналогічні операції та маніпуляції в приватних клініках коштують від 8 до 20 тисяч гривень, — каже Юрій Білик.

Володимирець
Рівненської області.

Фото автора.