Наші цінності формуються під впливом декількох чинників, які тісно пов’язані з економічними циклами держави — зростання, стабільність, падіння та криза. У результаті змінюється й розвивається суспільство, з’являються технологічні і гуманітарні прориви, зникають цілі індустрії й з’являються нові професії.

Покоління, які проживають той чи той період розвитку, об’єднує спільна мета і спільні потреби. Наші цінності формуються під впливом родини, суспільства, а ті, зі свого боку, під впливом значимих подій у світі, країні та умов достатку чи дефіциту.

І нарешті — обдаровані творці, народжені з гаджетом у руках. Представники всіх майбутніх поколінь формують наше сьогоднішнє суспільство, і вони всі стали заручниками ситуації у світі, що склалася. Ми в одну мить опинилися в замкненому просторі, у штучному дефіциті й економічному животінні.

Тож що сталося з нашими моральними підвалинами і цінностями? Усе знищено до одного кліку мишею. Суспільство почало цінувати простоту, мобільність і енергоємність усіх процесів буття. Ми в одну мить стали людьми повної ментальної свободи, фантастика як така зникла, ми самі навчилися її створювати, і її створення — це лише справа часу. Яскраве тому підтвердження — Ілон Маск. Наші цінності змінили фокус, і тепер людське життя стало для нас пріоритетом, ми поступово почали повертатися до мистецтва та гуманітарних навичок, таких як читання книжок. Ви помітили, як під час карантину публічні люди діставали книжки й читали їх для широкої аудиторії. Багато адептів друкованої продукції піднесуть руки до небес. Але рано радієте. Люди, які звикли читати та слухати книжки, захочуть продовження, але в режимі одного натискання курсору миші. А це означає, що ми тепер маємо переформатувати свою свідомість і дати можливість молоді читати книжки на електронних носіях. Ми повинні залити свої творіння в онлайн-формат і при цьому бажано його озвучити. Нова цінність — усе, що просто й доступно — це добре! Тому давайте не будемо ханжами, а йтимемо в ногу з часом, а ще краще — жити в один клік!

Ірина КОТЛЯРЕВСЬКА, дитяча письменниця.