Проте вже першої доби перемир’я збройні формування Російської Федерації тричі порушили режим тиші. Ці обстріли носили провокаційний характер. Про це йдеться у зведенні прес-центру Міноборони України.

Повідомляється також, що вчора станом на 12.00 противник вчинив обстріл українських позицій неподалік Шумів (Луганський напрямок) з підствольного гранатомета. Бойових втрат з боку наших захисників немає. «Підрозділи

Об’єднаних сил продовжують дотримуватися умов припинення вогню та готові дати адекватну відповідь на будь-які підступні та провокаційні дії противника», — запевняють у штабі ОС.

Реагуючи на факт обстрілів українських позицій, незважаючи на перемир’я, в прес-службі Офісу Президента зазначили, що «вони не мають системного характеру, припинення вогню працює. Хоча це складний процес». До речі, офіційний сайт Президента України вчора розмістив інформацію про те, що Леонід Кучма, який очолював українську делегацію у ТКГ, припиняє свою роботу.

У свою чергу віце-прем’єр України Олексій Резніков у коментарі LB.ua припустив, що постріли сталися «через недостатню комунікацію російського військового командування на місцях з виконавцями». Мовляв, за десять годин з моменту настання перемир’я військове командування супротивника не встигло довести свій наказ до кожного підлеглого. За словами Резнікова, нині не існує жодної заборони для українських військовослужбовців застосовувати вогонь проти окупанта. Однак існує попередній механізм розгляду та аналізу «ексцесів». «При цьому в примітках документа про перемир’я написано: якщо відбувається агресія і це очевидно командуванню, тоді стріляти у відповідь, не проводячи консультацій», — зазначив віце-прем’єр.

У понеділок в Києві, Львові, Херсоні, Харкові пройшла акція на підтримку української армії. Її учасники виступали проти умов припинення вогню, за якими, на думку активістів, нашим захисникам «зв’язують руки» на передовій російсько-української війни. Нагадаємо, у «додаткових заходах», покликаних забезпечити перемир’я, передбачена заборона на наступальні та розвідувальні дії, на застосування вогневих засобів, зокрема снайперського обладнання, а також передбачені дисциплінарні заходи за порушення режиму припинення вогню.