Мета — підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС ЗС України, ВМС США, держав-партнерів та постійно діючих морських груп НАТО під час виконання спільних завдань зі сприяння безпеці в Чорноморському регіоні. Окрім України та Сполучених Штатів Америки, у заході взяли участь Болгарія, Грузія, Іспанія, Румунія, Туреччина та Норвегія.

З метою запобігання розповсюдженню вірусної інфекції COVID-19 навчання тривали у безконтактному форматі із залученням винятково морського та повітряного компонентів. Враховуючи вимоги запобігання пандемії, церемонія відкриття «Сі Бриз-2020» відбувалася у телефонному режимі між командувачем ВМС ЗС України контр-адміралом Олексієм Неїжпапою та командувачем 6-го флоту ВМС США віце-адміралом Євгеном Блеком, під час якої керівники флотів двох країн наголосили на важливості проведення навчань задля забезпечення безпеки та стабільності в Чорноморському регіоні, а також підвищення взаємосумісності між флотами держав-учасниць та держав-партнерів НАТО.

Цього року однією з основних цілей навчань є підготовка багатонаціональних сил до проведення операції з безпеки у кризовому регіоні із зосередженням зусиль на відпрацюванні питань дій у складі багатонаціональних тактичних груп, елементів ведення протичовнової, протикатерної та протиповітряної оборони, прибережних і річкових операцій, морських операції з перехоплення, а також відпрацювання взаємодії морського й авіаційного компонентів. Загалом до складу багатонаціональних сил та засобів залучено понад 20 кораблів, катерів і суден та майже 20 літаків і вертольотів держав-учасниць та держав-партнерів Північноатлантичного альянсу.

Загальне керівництво українсько-американських навчань здійснювалося спільно, шляхом дистанційної інтеграції штабів керівництва навчань двох країн, а керівниками «Сі Бриз-2020» були від української сторони — заступник командувача ВМС ЗС України капітан 1-го рангу Олексій Доскато, від американської сторони — заступник командира з’єднання надводних кораблів «60» 6-го флоту ВМС США в Європі капітан 1-го рангу Кайл Гант.

Довідково

Спільні українсько-американські навчання «Сі Бриз» беруть початок з 1997 року. Під час «Сі Бриз-2020» проведено півтора десятка навчально-тренувальних операцій, відпрацьовано артилерійські стрільби, забезпечення протиповітряної оборони, проведено імітації авіаударів по тактичних групах у морі, імітувалися атаки малих швидкісних цілей, відпрацьовано маневрування та протидиверсійну оборону кораблів.

Служба зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.

Фото Служби зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.