На знімку: Автор на спостережному посту в лісосмузі перед Горлівкою.

Мешкає в селищі Вільшанка Кіровоградської області. На конкурс подав свою вже підготовлену до друку книгу «Окопні історії. Фронтовий щоденник». Кілька новел звідти пропонуємо увазі читачів.

Надійна броня

У бригаду на склад привезли півсотні бронежилетів. З одного ми витягли пластину, узяли на стрільбище і з дослідницькою метою розстріляли із автомата. Треба ж знати, що там нам Генштаб підсунув! Кулі 5,45 мм броня тримає добре, а серйознішої зброї у нас не було. Через кілька днів заступник командира бригади на вечірньому шикуванні згадав про обновки:

— А як там наші бронежилети?

— Чудово, товаришу підполковнику! — обізвався Мічман. — Броню перевірили, те що треба.

— А як перевіряли?

— Звичайно. Я накинув, а хлопці разок пальнули з автомата, — видає Мічман.

— Що, просто на собі? — почав підвисати підполковник.

— Та ви погляньте на мене! Сто двадцять кілограмів ваги! Що мені від однієї кулі буде?

У сутінках не було видно обличчя Мічмана, і підполковник ніяк не міг визначити, чи то він дурня клеїть, чи то намагається командира ідіотом перед підлеглими виставити, чи каже правду.

— Інструкція забороняє, — невпевнено промимрив полкан, розвернувся і чкурнув у штаб.

Не всі

Перед від’їздом на війну начальник розвідки зайшов до нас на крайній інструктаж і поміж іншим запитав:

— А ви розумієте, що назад ми навряд чи всі повернемось? Мені би дуже хотілося зустрітися з вами у повному складі після війни, живими і здоровими. Я для цього зроблю все, що від мене залежить. Але ж ми їдемо на війну, і може статися всяке.

Ми трохи позамовкали. Кожен задумався. І не хотілося дивитися в очі товаришам. «Зі мною усе буде добре, але ж комусь із них не пощастить. На те вона і війна». Приблизно так собі й міркували.

Більше я ніколи не думав на цю тему. На війні швидко вчишся жити сьогоднішнім днем.

Штик-ніж

Як виявилося, на передовій Клавіша таки загубив штик-ножа.

А нам саме почали давати десятиденні відпустки. Щоб поїхати і відпочити, треба здати автомат на склад. Упс! Без штика не приймають... Або пиши рапорт і плати, або списуй на бойові втрати.

Платити не варіант! Гостро постала потреба у написанні пояснювальної, і товариші по зброї з ентузіазмом відгукнулися. І от що з того вийшло:

«Під час мінометного обстрілу міна попала в автомат, і штик-ніж рознесло на шмаття».

У штабі пояснювальну завернули. Колектив піднапружився і видав другу версію мозкового штурму:

«Сєпари штурмували блокпост. Була загроза загинути або потрапити в полон. І щоб зброя не дісталася ворогам, я кинув штик-ніж у водний канал. Після бою пірнав, але не зміг його знайти».

Ця версія теж не викликала схвалення. Під дикий регіт, розігруючи можливі версії розгортання подій в ролях, ми видали третій адаптований сценарій:

«Під час оборони блокпосту ми перейшли в штикову контратаку. Я штрикнув сєпара, штик застряг у ворогові, і він з ним утік».

Штабники чомусь не повірили в історію про живучого сєпара і послали Клавішу на три букви.

Сміятися в наметі уже ніхто не міг. Орлик мовчки обома руками тримався за опору намету, з його очей капали сльози. Кузя лежав на ліжку, тримався за живіт і гикав:

— Мужики, збавляйте, у мене вже в середині все болить.

Ми скреативили і додали у розповідь драматизму:

«Під час оборони блокпосту ми перейшли в штикову контратаку. Я штрикнув сєпара, штик застряг у ворогові, і він, відступаючи, кинувся у водний канал. Я по ньому стріляв, і посеред каналу сєпар пішов на дно разом із штик-ножем».

У штабі довго і голосно кричали північносусідські слова і заявили, щоб Клавіша негайно народжував загублене майно, бо пояснювальні більше не прийматимуть.

Проблему несподівано швидко вирішили наші сусіди з протитанкового дивізіону. Штик-ніж матеріалізувався за помірну кількість хороброї води.

Артилеристи красунчики!

Кільце

Сержантом у нашій групі Кузя — студент, метр із кепкою. Робить дуже страшний вираз обличчя, коли з кимось свариться. Не бухає, але любить поїсти. Патологічно ненавидить командирів.

Кузя витягує з-під ліжка ящик із запасним боєкомплектом. Відкриває:

пачки з патронами,

планки,

гранати,

окремо запали від гранат,

кільце... ОКРЕМО!!!

Йопрст!!!

Дикі очі, піт на лобі...

Нестримний регіт сусідів...

І де вояки вчаться так весело жартувати?

На знімку: Те саме кільце від гранати.

Дуже важливо

Купе кілька разів телефонував провайдеру, намагаючись приєднатися до Інтернету. Голосок молоденької дівчини-оператора був дуже приємний. Купе увімкнув голосний зв’язок, і ми з цікавістю слухали, як вона буксує, налагоджуючи мережу.

— Купе, а ну запитай.

— Та вона засоромиться.

— А ти запитай.

— Гаразд. Дівчино, ми тут з хлопцями засперечалися... Ви дозволите трохи особисте запитання? Повірте, нас це дуже сильно хвилює.

— Ну добре...

— А якого кольору у вас трусики?

— Білі, — тихенько так, вона вже знала, що її цілий взвод слухає.

Овації в наметі було, мабуть, чути усім її колегам по офісу, за наш табір я взагалі мовчу.

Ми дійсно дуже сумували за дівчатами.

Сьогодні

Лише через три тижні після загибелі родичі знайшли тіло Змія у морзі Дніпра серед невпізнаних. Двохсотих з Дебальцівського плацдарму вивезли волонтери. Документи розвідники традиційно не носять, а нагородного годинника зняли москалі. Якщо хтось і мав якісь надії, тепер вони зникли. Настав час подумки попрощатися з другом. Залишити його у минулому. Звикнути до слова «був».

Зібрали речі покійного в баул. Котелок з позивним — підписом (на пам’ять). Парадна, фактично нова форма (Змій беріг, щоби було у чому в місто вийти).

— Все! Я так більше не хочу. На лиха щось берегти, економити і відкладати на потім? Щоб тебе завтра грохнули? Кому все це буде потрібне? Нове шмаття, гроші на картці. Жити треба сьогоднішнім днем, бо завтра може не настати, — уголос висловив Орлик те, про що багато з нас уже думали. — Носитиму найкраще з того, що маю. Їстиму що захочу. Надумав — купив. До дідька!

Відтоді ми повністю адаптувалися до війни, стали її частиною. Або війна стала частиною нас. Далі все пішло рівно і спокійно. Можна жити. Попустило не тоді, коли переборювали страх чи звикали до втрат, а тоді, коли прийняли власну тимчасовість.

Війна — це робота.

Живемо сьогодні.

На знімку: Автор і Орлик на нейтральній території.