Про це розповів в ефірі «Україна 24» Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

За його словами, на тому засіданні Радбезу розглядалося п’ять сценаріїв розвитку подій на території Донецької та Луганської областей. А нині відпрацьовується перший затверджений сценарій. Секретар РНБО нагадав, що Зеленський взяв рік для того, щоб «вирішити цю ситуацію» (очевидно, йдеться про встановлення миру на Донбасі).

«Рік завершуватиметься 9 грудня. Після того як мине 9 грудня, ми розумітимемо, що нам потрібно робити далі. Ми ще раз дали шанс нашому противнику мирно піти з нашої країни», — додав Данілов.

При цьому він наголосив, що Україна готова «до будь-якого сценарію». Данілов заявив про підтримку України з боку країн-партнерів і про навчання, які готуються і відбуватимуться «у досить несподіваних місцях» одночасно з російськими навчаннями «Кавказ-2020». Він повідомив, що через можливу агресію з боку Росії Україна посилила заходи безпеки в сусідніх з окупованим Кримом областях.

«Щодо території Миколаївської, Херсонської областей — усе закрито щільно. Ми розуміємо, з ким ми можемо мати війну — з Російською Федерацією. І применшувати, скажімо так, її сили — це велика помилка», — сказав він.

Секретар РНБО зазначив, що інформація про пересування російських військових у Криму й у суміжних з Україною регіонах РФ надходить «майже в режимі онлайн». «Ми все відстежуємо й розуміємо. Понад те, ми не самі — у нас є партнери, які разом з нами займаються цими питаннями», — додав Олексій Данілов.

Відповідаючи на запитання про ймовірність нападу РФ на Україну, Данілов сказав, що це РФ «дуже дорого коштуватиме» і що Україна «не сама у світі». При цьому Секретар Радбезу наголосив на тому, що на території України розташовані ядерні реактори і якщо розпочнеться велика війна, її наслідки можуть бути небезпечні і для Європи також. «Тому в нас сьогодні є партнери, у нас сьогодні є розуміння», — резюмував він.