Станом на 12:00 29 липня фактів порушення режиму припинення вогню не було. Про це інформує прес-служба МОУ.

Після засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, під час якого було досягнуто домовленості щодо додаткових заходів з посилення режиму припинення вогню починаючи з 00:01 27 липня, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні зафіксувала 111 порушень режиму припинення вогню — всі у Донецькій області (зокрема й 21 вибух). Про це зазначено в щоденному звіті № 178/2020, опублікованому

Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні 28 липня 2020 року.

Також повідомляється, що місія виявила 22 одиниці озброєння, розміщені з порушенням ліній відведення. З них усі, окрім однієї, зафіксовано на аеродромі у не підконтрольному Києву Переможному Луганської області.

Зафіксовані після опівночі 27 липня обстріли українських позицій — це порушення саме режиму тиші, а не перемир’я як такого. Так вважає віце-прем’єр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков. До речі, він може замінити Леоніда Кучму в ТКГ. Принаймні, його прізвище серед інших кандидатів озвучив учора Президент на брифінгу в Києві.

«Я переконаний, що це порушення режиму тиші, а не режиму перемир’я, оскільки саме комплекс додаткових заходів передбачає проведення відповідної перевірки, дослідження дій з боку порушників та інформування про це СММ ОБСЄ, яка, у свою чергу, має поінформувати Тристоронню контактну групу щодо причин такого порушення, факту відновлення вогню», — таку позицію озвучив Резніков під час вебінару «Мінський процес: поступовий успіх або політичний глухий кут?», передає «Укрінформ».

За словами віце-прем’єра, на позачерговому засіданні робочої групи з питань безпеки у складі ТКГ обговорять випадки обстрілів українських позицій, про які 27 липня повідомив командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко.

А поки що на сайті Міноборони України в наказі про додаткові заходи, покликані забезпечити перемир’я, змінили один з пунктів, який викликав шквал обурення і у наших захисників на передовій, і у представників громадянського суспільства, які вийшли в понеділок у різних містах України на акції підтримки ЗСУ. Йдеться про умову, за якої можна відкривати вогонь у разі наступальних дій. Спочатку в цьому пункті значилося, що вогонь у відповідь допускається, якщо його відкрито за наказом відповідного керівництва і «керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використовувати вищезгаданий координаційний механізм». І про такі накази буде поінформовано ТКГ.

У виправленому варіанті цей пункт у наказі МОУ звучить так: «У разі порушення противником режиму тиші й загрози життю українським військовослужбовцям ЗСУ мають право відповідати на ворожі обстріли».